Turisti za cijene ne pitaju, zanima ih samo kvaliteta


Mediji i društvene mreže ovih dana gotovo da se "natječu" u tome u kojemu je gradu koja stvar skuplja. Sezona je u punom jeku i ugostitelji i trgovci to pokušavaju iskoristiti do maksimuma, dižući svoje cijene, ponegdje do basnoslovnih iznosa. Cijene se "pumpaju" duž cijeloga Jadrana, a Istra očito ne zaostaje. Tako se u Rovinju trešnje prodaju po 70 kuna, a bijelo grožđe košta čak 80 kuna!

Kako javlja kolegica Nina Orlović Radić, da je rovinjska zelena tržnica najskuplja ne samo u Istri, već i puno dalje to pjevaju već i vrapci na grani. Stoga, ni njezino "inspekcijsko" zagledavanje u cijene nije prošlo bez komentara pa su je iznervirani prodavači upitali "kada će opet u novinama osvanuti naslov preskupa rovinjska tržnica".

Zlatne bobice - grožđe po 80 kuna

Najskuplji artikl na rovinjskoj tržnici trenutačno je grožđe koje se prodaje po dvojakoj cijeni od 50 i 80 kilograma za žuto-zelene bobice. Trešnje, također, standardno drže svoju cijenu pa se nude po 45, 60 i 70 kuna - ali ne po kašeti, već za kilogram! Nektarine se mogu nabaviti za 20, 25 i 35 kuna, a smokve koje su trenutačno najdostupnije cijenom za deset, odnosno 20 kuna.

Što se pak tiče cijena povrća, najjeftiniji je mladi krumpir čija je cijena osam, odnosno deset kuna koliko uostalom stoji i paprika. Dvostruko više valja izdvojiti za pomidor (20 kuna), dok lubenica drži cijenu od deset i 15 kuna po kilogramu. Nevrijeme, za razliku od pulske ribarnice, u Rovinju nije poremetilo prodajni ritam ali je uspjelo onemogućiti prodaju sardela. Najjeftinija riba bili su jučer cipli i salpe po 50 kuna, a najskuplji losos i škampi po cijeni od 220 kuna. Nešto između bio je brancin od 180 kuna.

Za kraj jedan apsurd s rovinjske gradske tržnice - kada je riječ o stranim gostima bolju prođu ovdje ima skuplje voće. Tako, barem, tvrdi nekolicina turističkih vodiča, doznajemo iz Rovinja. 

Turisti u Poreču ne pitaju za cijene

Kako je stanje u Poreču izvijestila nas je dopisnica Tanja Kocijančić. Kako veli, na tržnici smještenoj u samom srcu grada trenutno najviše kupuju turisti. Prodavači vele, da za razliku od zimskih mjeseci, konačno imaju posla, a turisti uopće ne pitaju za cijene, jer je ponuđeno uglavnom jeftinije i bolje kvalitete nego kod njih. Najviše kupuju pomidore, krastavce, salatu i voće.

Domaćih ljudi ima manje, jer je sada sezona kada se najviše radi, a k tome mnogi imaju vrtove pa i zbog toga, ali i zbog trgovačkih centara, manje zalaze na tržnicu, vele prodavači dodajući da se na cijene stoga nitko ne žali. Ovdje mladi krumpir košta od pet do 8 kuna, pomidori od 15 do 25 kuna, odnosno 30 kuna za sortu volovsko srce iz Dalmacije. Isto tako, ovisno o sorti kreću se i cijene paprika koje stoje od 15 do 25 kuna, do su krastavci od pet do 10 kuna. Bogata je i ponuda voća, a domaće jagode iz okolice Poreča, kojih sada ima malo, prodaju se po 50 kuna za kilogram. Slijedi uvozno grožđe po 40 kuna, dok se marelice mogu naći u rasponu od 20 do 30 kuna. Krušaka ima za 15, odnosno 20 kuna, nektarine su 14 i 15 kuna, a breskve od 10 do 25 kuna. Domaće trešnje se nude po 30 i 40 kuna, smokve po 20 kuna, dinje po 15 kuna dok za košaricu od 125 grama borovnica valja izdvojiti 25 kuna, što znači da je kilogram 200 kuna! Lubenica je uglavnom osam kuna. (B. PETROVIĆ, N, ORLOVIĆ RADIĆ, I. AHMIČEVIĆ, M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter