Turisti uskraceni za vege ponudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska kao turisticka zemlja i dalje zaboravlja na nemali broj vegetarijanaca medu svojim gostima. Oni, od turisticke ponude koju su platili, ocekuju i odgovarajucu ponudu u skladu sa svojim životnim stilom te ce ako im takva ponuda bude uskracena, svoj sljedeci godišnji odmor provesti negdje drugdje.

Takoder, sve je više onih koji, iako još nisu vegetarijanci, shvacaju problematiku i štetnost mesne prehrane i okrecu se biljnoj misleci na zdravlje, okoliš i životinje. I oni zaslužuju adekvatnu ponudu kako bi ostali vjerni svojim nastojanjima da promjenom prehrane ucine nešto za sebe i život oko sebe.

Cak 73 posto gradana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova u Rijecu na Korzu 4. i 7. kolovoza moci ce izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvodenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtica.

Osim stranih turista koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca i vegana koji takoder svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez brige oko prehrane.

S obzirom na to da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegetarijanci vegani ne konzumiraju niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je cest slucaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o nacinima prehrane turista.

Kako bi se dokinule takve pogrešne predodžbe o sadržaju vegetarijanske prehrane, u Europskom parlamentu upravo je u procesu stupanja na snagu novoizglasani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza "vegetarijansko" i "vegansko".

Ovaj amandman iskljucuje iz upotrebe izraze poput semivegetarijanstva te jamci da proizvodi koji se deklariraju kao "vegetarijanski" ne ukljucuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom "veganski" niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.

Radi olakšavanja pronalaženja proizvoda biljnoga podrijetla, Prijatelji životinja objavili su na www.prijatelji-zivotinja.hr online Vege vodic koji nudi detaljne informacije o veganskim proizvodima u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter