Turisti u Puli ne mare za prometne propise

U nedjelju je 'ljudstvom' sačuvana riva tijekom dana (D. MEMEDOVIĆ)
U nedjelju je 'ljudstvom' sačuvana riva tijekom dana (D. MEMEDOVIĆ)

"Čuvanje" pješačke zone na pulskoj Rivi, koje je tijekom vikenda i blagdanima povjereno mladeži Pula parkinga, pokazalo je da samo "ljudstvo" može spriječiti inozemne vozače da ondje parkiraju.

Pula parking je, naime, protekle nedjelje dodatnim znakovima zabrane parkiranja i ljudstvom pokazao da se problem može riješiti. Međutim, već su navečervozila inozemnih registracijskih oznaka promptno ispunila pješačku zonu.

Jučer su, pak, rivu "čuvali" pripadnici prometne mladeži pa je bez obzira na velik priljev turista u grad uslijed oblačnog jutra Riva ostala "čista". Dok su jedni poboljšavali protočnosti prometa na križanju Rive i Ulice 119. brigade, drugi su patrolirali Rivom upozoravajući turiste da ondje ne smiju parkirati

Treba znati da i prometni redari, a i vozilo pauka s kojim je uvijek jedan prometni redar, fotografiraju prekršaje te slike šalju u centar PU istarske koja potom odobrava kažnjavanje, odnosno premještanje. Stoga je jasno da je policija krovna nadležna institucija, a samim time trebala bi poduzeti i veće mjere u rješavanju ovog problema bez obzira na to što, pogotovo ljeti, ima prečeg posla. Uostalom, tko bi trebao kazniti vlasnika vozila stranih registracijskih tablica koji svoje vozilo parkira na mjestu namijenjenom točno određenim korisnicima, poput sudaca Prekršajnog suda i djelatnika MUP-a?!

No, jasno je i da policija treba rješavati protočnost zagušenih ulaza u grad, pogotovo za oblačnih dana, i brinuti o sigurnosti prometa, kao i da joj velik dio vremena uzimaju uviđaji u velikom broju prometnih nezgoda koje se događaju tijekom ljeta. Međutim, ovakve situacije kao kod Prekršajnog suda samo oni mogu riješiti. Već samo njihov obilazak kritičnih točki, poput pješačke zone na Rivi, bio bi dovoljan da turisti shvate da ne mogu činiti što hoće, odnosno ono što "u svojoj kući" sigurno ne čine zbog drastičnih kazni.

Baš kao što bi Arenaturist treba rješavati situacije "u svom dvorištu", na Verudeli. Naš je fotograf uslikao je vozilo stranih registracijskih oznaka ostavljeno preko dva parkirna mjesta za invalide. Bahatost je očito iziritirala vozača s invaliditetom, koji je ostavio, na tri jezika, poruku "Ako uzimate moje parkirno mjesto, uzmite i moj invaliditet". (Goran ROJNIĆ; snimio Neven LAZAREVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter