Turisti u Hrvatskoj sigurni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je lani u Hrvatskoj boravilo 11 milijuna turista, nije se dogodio nikakav ozbiljni incident pa se Hrvatska percipira kao sigurna destinacija, rekli su u petak u Valbandonu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic te ministar turizma Veljko Ostojic nakon svecanog potpisivanja sporazuma o sufinanciranju projekta Sigurna turisticka sezona.

Ministarstvo turizma ove je godine, naime, osiguralo 200 tisuca kuna za troškove smještaja inozemnih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj. Djelatnici iz 11 zemalja boravit ce na jadranskoj obali te u svojim nacionalnim policijskim odorama s domacim policajcima pomagati stranim i domacim turistima.

Projekt Sigurna turisticka sezona, koji je pokrenut 2006. i u njemu su dosad sudjelovala 232 policijska službenika iz 11 zemalja, uspješan je zahvaljujuci suradnji dvaju ministarstava, istaknuli su ministri.

- U ovom projektu sudjeluju naše kolege iz 11 država Europske unije i radi sigurnosti turista koji dolaze ovdje izuzetno nam je važno da tu budu policajci iz njihovih zemalja. Hrvatska je apsolutno sigurna zemlja i to je sigurno jedna od najvažnijih naših prednosti koju u svim istraživanjima i izjavama turisti isticu, i to na ovaj nacin želimo sacuvati, rekao je Ranko Ostojic.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje o broju kaznenih djela pocinjenim nad turistima u prošloj sezoni, rekao je da se tijekom sezone i na podrucju PU istarske znacajno poveca broj kaznenih djela, a lani ih je ukupno pocinjeno sedam tisuca.

Na pitanje ima li u Istri za vrijeme sezone premalo policijskih djelatnika odgovorio je da taj problem traje vec 30 godina. Dodao je da ce se odsad više raditi na njihovoj pravilnoj raspodjeli i usmjeravanju na mjesta gdje su potrebniji.

- Pitanje sigurnosti percipirano je medu pet kljucnih elemenata koje gosti primjecuju prilikom boravka u Hrvatskoj. Nadam se da ce, kao i proteklih godina, i ovogodišnja turisticka sezona proteci bez vecih incidenata i da ce se Hrvatska još jednom pokazati kao sigurna i atraktivna turisticka destinacija, rekao je Veljko Ostojic. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter