Turisti u Bujama najviše traže vile s bazenima

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

I na području Buja u prvom polugodištu ove godine zabilježeni su dobri turistički rezultati, pokazatelji su sasvim zadovoljavajući, a i očekivanja za nastavak godine su vrlo optimistična. U Bujama očekuju da bi se prošlogodišnji ukupni rezultati mogli povećati kada su u pitanju broj noćenja i dolazaka. U prvih šest mjeseci na području koje pokriva Turistička zajednica grada Buja boravilo je 14.478 gostiju, što je 36,5 posto više nego u lanjskom prvom polugodištu.

Najviše turista boravilo je u Kanegri

Broj noćenja je porastao za isti postotak, a tome su pridonijeli i domaći turisti koji su u prvom dijelu godine ostvarili 2,2 puta više noćenja. Jednak je njihov utjecaj i na pokazatelje o broju dolazaka, što svakako raduje. Nijemci su i dalje prvi po broju noćenja i taj je broj povećan za 46 posto. U dolascima  u prvom su polugodištu prednjačili Talijani i Slovenci, ali su oni boravili kraće, što je i logično s obzirom na blizinu i mogućnost češćeg dolaska. Uz njih, tu su i Austrijanci koji je također bilo više nego lani. Turisti iz te četiri zemlje čine najveći dio ukupnog broja dolazaka, a slijede turisti iz hrvatskih krajeva.

Najviše turista boravilo je u Kanegri gdje se nalazi oko 1.600 ležaja u čvrstim objektima i autokampu, što je nešto više od polovice ukupnog broja raspoloživih ležaja na području TZ Buje. Osim 210 ležaja u dva hotela, sve ostalo je u privatnom smještaju gdje se osjeća napredak, a ulaganja u kvalitetne objekte i opremu se isplaćuju.

Na područje Buja i okolice dolaze turisti sa svih strana svijeta. Navikli smo na turiste iz europskih zemalja, a u prvom polugodištu zabilježeni su dolasci gostiju iz nekoliko afričkih zemalja, kojih je bilo i lani, a po prvi put su zabilježeni dolasci turista iz Kine, Letonije, Meksika, Tajlanda i još nekih zemalja.

Srpanj i kolovoz dobro popunjeni

Nastavak uspješnih rezultata očekuju se u srpnju i kolovozu, iako je izvjesno da postotci neće biti tako visoki jer su u ta dva ljetna mjeseca i prošle godine turistički kapaciteti bili dobro popunjeni.

- Turističko naselje Kanegra bilježi dobre rezultate, daleko bolje nego lani. Ove godine smještajni kapaciteti su otvoreni ranije, a ukupnom broju gostiju, ne samo u Kanegri pogodovalo je lijepo vrijeme, raspored blagdana i druge povoljne okolnosti u odnosu na prvih šest lanjskih mjeseci. Uz to, pripremljene su i brojne manifestacije koje privlače turiste, a još uvijek je mnogo biciklista koji uživaju na našim stazama. Inače, kod privatnog smještaja je zabilježeno znatno povećanje, što je rezultat gradnje sve kvalitetnijih objekata u unutrašnjosti u kategoriji četiri i pet zvjezdica, grade se vile s bazenima, a upravo to turisti najviše i traže, pojašnjava direktoru Ureda TZ Buje Valter Bassanese. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter