Turisti traže, a ne nalaze duh stare Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Došle su prve turisticke laste. Ovih je dana u Puli zabilježeno tristotinjak gostiju, što je, prema rijecima odgovornih u pulskoj Turistickoj zajednici isto kao lani. No, što Pula ovih dana nudi nekome tko ju je izabrao kao destinaciju za odmor?

Stari dio grada, u zimi izuzetno "mrtav", s brojnim zatvorenim trgovinama, polijepljenim izlozima, bez sadržaja, poceo se polako buditi. Neke se trgovine obnavljaju prije otvaranja, druge su vec otvorene, cak su i slasticarnice otvorile svoja vrata, kao i galerije i putnicke agencije.

Zamijetili smo ipak da su neki ugostiteljski objekti i pizzerije još uvijek zatvoreni u srcu staroga grada, dok se, primjerice, prostor s poznatim štandovima u Kandlerovoj polako priprema za otvaranje. Dakle, nije to još uvijek nalik ljetnoj živosti, ali je zamjetno budenje grada. Možda tom ugodaju doprinosi i lijepo vrijeme koje je i Puljane izvuklo na ulice pa je jednostavno receno, sve proljetno živo, ulice, kafici, trgovi...

Još do jucer išarani zidovi nanovo su oliceni tako da su fasade duž glavne žile kucavice ponovno ciste. No, zaviriti u pokrajinske ulice ipak se nismo usudili. Vec na rivi zatekli smo dvojac s ruksacima na ledima. Kako nam je rekao jedan od njih, David Schwarzbach, iz njemackog grada Dresdena, došli su na jednodnevni izlet u Pulu. Razlog? Tek tako, odnekud su morali zapoceti dvotjedni odmor u Hrvatskoj.

- Imate prilicno lijepi grad. Doduše, nismo sve ni vidjeli, primjerice baš tražimo Arenu, a ona je i razlog zašto smo ovdje došli. Iznenadeni smo jednom generalno mirnom atmosferom u gradu, ljudi su svi nekako relaksirani i nasmijani. Da, to nam se stvarno svida. Slijedeca postaja nam je Porec, a dalje? Tko zna, gdje nas put odnese, kaže nam Schwarzbach.

U gužvi staroga grada nailazimo i na mladi par. Kažu nam da dolaze iz Moskve. Nikolay i Maria Cilagoleus takoder su na jednodnevnom izletu u Pulu. Inace su odsjeli u Rovinju, pa planiraju obilazak raznih dijelova Istre.

Upitani što im nedostaje u Puli, odgovaraju gotovo u glas da je vrlo teško osjetiti ono pravi puls grada, a smatraju da je i starogradska jezgra u odnosu na Rovinj i Porec koji ih je oduševio, izgubila draž.

- Barem je mi nismo još našli. Tražimo i istražujemo taj stari dio, ali puno je ljudi, puno je automobila baš u starom dijelu, a tu još ima i industrije, tako da je zaista teško osjetiti taj stari duh Pule, rekao nam je na kraju Nikolay uz ljubazni osmijeh kao da se ispricava zbog iskrenosti.

No, tko bi ga bolje razumio od nas. Jer, zna Pula i bolje, samo treba vremena. A kako u prolazu saznajemo, za Uskrs bi grad ipak trebao biti još zabavniji, ako zbog niceg, onda zbog središnje zabave sa fritajom i još ponekim iznenadenjem. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC; Snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter