Turisti se kraće zadržavaju i manje troše

Nedostaje prava kultura turizma (M. MIJOŠEK)
Nedostaje prava kultura turizma (M. MIJOŠEK)

Na sjednici Udruge privatnih iznajmljivača Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle razgovaralo se o ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Što se tiče predsezone, ona je u lipnju zakazala zbog loših vremenskih uvjeta. Međutim, tokom srpnja, kolovoza i prve polovice rujna, situacija se znatno poboljšala. Na koncu je ostvareno povećanje od 12 posto noćenja u privatnom smještaju, u odnosu na isto razdoblje lani. Unatoč većem broju dolazaka i noćenja, konstatirano je da je vanpansionska potrošnja pala za 10 do 15 posto, a razlog su gosti niže platne moći. Uz to, opaženo je da su gosti postali zahtjevniji i nestrpljiviji. Iz Udruge vjeruju da je razlog skraćena dužina boravka, koja je u prosjeku bila pet dana. I ove godine je primjetna prisutnost crnog tržišta i to poprilična. Smatraju da je sustav eVisitor tu pojavu jednim dijelom i potaknuo, obzirom da gostima više ne treba izdavati potvrde boravka.

Iz Katora ni ne svrate u Umag

- Postoji vjerojatnost da 70 posto gostiju iz našeg klastera uopće nije posjetilo Umag, što je zabrinjavajuće. Ovdje se misli na goste koji borave u kampovima, naročito u CampingIN Park Umag (Ladin Gaj) i  Kanegra, ali i na goste hotela koji se nalaze u Katoru i drugim udaljenijim lokacijama. Razlog tome je organizirani dolazak gostiju autobusima, a mi lokalno nismo osigurali prijevoze do Umaga i drugih urbanih centara. Isključivo smo se okrenuli gostima s vlastitim prijevozom. Bez obzira što to nisu gosti obiteljskog smještaja, smatramo, da treba sagledati posljedice takvog pristupa na naš lokalni turizam, smatraju iz Udruge.

Pomanjkanje je i slabo organiziran obilazak znamenitosti unutar klastera sjeverozapadne Istre, koje, smatraju, treba prepoznati i valorizirati.

Dobar info punkt za turiste

- Također opažamo da nam nedostaje ona prava kultura turizma, koja je srž turističkog mentaliteta, nove ideje, novi pristupi turizmu, drugačija organizacija, ne isključivost, već suradnja turističkih subjekata, počevši od najveće hotelske kuće, do nas iznajmljivača. Zajedno moramo više poraditi na politici što većeg povrata gostiju, bez zapostavljanja novih dolazaka. Naš zaključak je, da bi trebali održati okrugli stol sa gradonačelnicima, direktorima TZ i ostalim subjektima našega klastera koji utječu na razvoj turizma, da bi dugoročno što kvalitetnije organizirali doček naših gostiju. U drugom se dijelu sjednice govorilo o razvoju info punkta iznajmljivača, koji se ove godine pokazao uspješnim, a kojemu bi wall display bio udarna točka i bio bi na raspolaganju svima. On bi postao, smatraju, prepoznatljivi simbol grada Umaga i  konkretan doprinos suradnje sa svim lokalnim turističkim subjektima. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter