Turisti se hrane uglavnom u fast foodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po broju gostiju koji su došli u Istru mnogi gradovi su vec premašili prošlogodišnju statistiku. I dok se mnogi nadaju dobroj zaradi, na terenu smo provjerili kakve potrošacke navike imaju turisti koji su ovih dana u Istri.

Gracijano Svic, predsjednik Udruženja obrtnika Rovinja, i sam ugostitelj i vlasnik restorana, kaže da rovinjski ugostitelji do sada nisu osjetili blagodati povecanog broja gostiju. Iako im najviše gostiju dolazi iz bolje stojecih Njemacke i Austrije, pa i Rusije, gosti su oprezni u trošenju.

- Mislim da se vec sada vidi kuda ce nas voditi ova sezona. Bogatiji gosti idu na Euro, uskoro i na Olimpijadu. Naši dobrostojeci gosti zaziru od potrošnje, a oni iz srednjeg sloja i mladi hrane se po fast foodovima. Najbolji je potez povukao "Mlinar", koji je otvorio svoju radnju u centru grada, pred kojom su stalni redovi. Ocito, ugostiteljska ponuda ide u tom smjeru, zakljucuje Svic.

U jednoj od naših najvecih hotelijerskih kuca, Maistri, zadovoljni su dosadašnjim prometom, ali kažu da su njihove ljestvice visoko postavljene, pa i teže višemu. Usprkos krizi njihova vanpasionska prodaja je do sada ostvarila deset posto viši promet.

U Maistri kažu da su se usprkos nekim dilemama, odlucili za festivale za mlade. Njih je, naime, potrebno privuci da bi kasnije, kada se zaposle i osnuju obitelji, postali stalni gosti Rovinja.

S druge strane, u Barbarigi gosti vecinom dane provode na plažama, tako da nema pojacane potrošnje u ugostiteljskim objektima. Ugostitelji u Medulinu kažu pak da se troši više za lijepa i manje za ružna vremena. Prosjek je od 80 do 100 kuna po osobi.

- Rusi troše najviše, kaže nam jedan ugostitelj.

- Napojnicu ostavljaju Rusi i Englezi. Talijani se još pogadaju da im se snizi cijena. Nekad su Nijemci znali narucivati ture piva, no sad popiju dvije. Bogate turiste smo sami otjerali i to gradevinskim radovima, prica nam drugi medulinski ugostitelj.

Rijeke turista vec se odavno slijevaju pulskim ulicama, no osim razgledavanja malo gdje odluce uci i potrošiti nešto novca.

- Ove godine se dosta osjeti razlika u potrošnji u odnosu na isto razdoblje prošle godine... Nije da se sada može reci da zadovoljno trljamo ruke jer je sezona pocela, rekao nam je jedan poznati pulski ugostitelj iz centra grada.
Mogli smo vidjeti da je dosta turista u hodu jelo kupljene sendvice, pizze i sitne zalogaje iz pekara ili fast foodova. Cak i oni koji se odu u restoran i bistro, obicno se odlucuju za najjeftiniju varijantu obroka.

Porec je od pocetka godine do jucer ostvario petnaest posto više nocenja nego u istom razdoblju lani, no ovdašnji trgovci i ugostitelji kažu da to nisu osjetili na svom prometu.

U restoranima i kaficima terase su pune, mada ugostitelji isticu da niti oni ne osjecaju povecanje nocenja te dodaju da, iako su terase popunjene, gosti malo troše i dugo sjede. (Redakcijski izvještaj)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter