Nisu samo poznata turistička mjesta u Istri na meti turista u posezoni, Poluotok postaje i jesenska kruzer-destinacija. Posljednji ovosezonski kruzer "Seaburn Spirit" svoje je putnike iskrcao na pulskoj rivi u subotu 2. studenoga. U pulsku su luku od početka godine do konca listopada na brodovima na kružnim putovanjima uplovila 7.524 putnika, a do konca godine najavljen je dolazak još 600 turista.
Turiste dočekuju djelatnici triju turističkih agencija iz Dubrovnika, i to Elite travel, Applicone tours i Gulliver travel. Sve su te agencije koncesionari turističkih izleta po Istri za brodove na kružnim putovanjima te turisti njima upotpunjuju sedmodnevni boravak na plovećim hotelima.
Obilaze gradove i unutrašnjost Istre ne bi li se upoznali s područjem i razgledali kulturne znamenitosti. Usto, turisti imaju mogućnost odabira nekoliko izletničkih paketa koji uključuju razgledavanje grada i povijesnih lokacija, transfer autobusom, ručak, obilazak vinskih i staza maslinova ulja…
Robert Načinović voditelj je porečkog ureda agencije Elite travel. Kaže da je ove godine bilo puno posla dok za iduću najavljuje dodatne sadržaje za sve turiste s kruzera.
- Ove godine smo ostvarili 53 "ticanja" istarske obale brodova na kružnim putovanjima. Sezonu je otvorio "MV Seabourn Spirit" 14. travnja. Bilježimo rastući trend dolazaka brodova i gostiju na kružnim putovanjima, a iz godine u godinu se te brojke povećavaju. Osim velikih brodova, Istru su prepoznale i manje kompanije koje su odlučile uplovljavati u istarske luke. Riječ je o kruzerima koji mogu prevoziti oko 300 putnika, a biraju manje luke, odnosno one u koje veliki kruzeri ne mogu uploviti pa se na taj način i ta putovanja promoviraju.
Ove godine smo uspješno surađivali s nekoliko kompanija čiji su brodovi uplovljavali u pulsku i rovinjsku luku. To su Silversea s brodom "Silver Wind", Seabourn s brodom "Seabourn Spirit", Windstar cruises s "Wind Surfom", Voyages to Antiquity s brodom "Aegean Odyssey", Star Clipper Cruises s "Royal Clipperom" i "Seadreamom" te Swan Hellenic s "Minervom", ističe Načinović.
Zanimalo nas je što "nautički" turisti mogu vidjeti kada doplove do naše obale. Načinović kaže da turisti najviše biraju "priče" o vinu i maslinovom ulju, antičkoj Puli i unutrašnjosti Istre.
- Primjer izleta koje nudimo je Poreč & wine tasting, odnosno razgledavanje Poreča i degustacija u vinskom podrumu Matošević. Drugi izlet koji nudimo je Rovinj & olive oil tasting, odnosno razgledavanje Rovinja i muzeja Batana te degustacija maslinovog ulja Sandija Chiavalona u Vodnjanu. Isti izlet organiziramo i iz Pule, a obuhvaća razgledavanje pulskih povijesnih znamenitosti i degustaciju ulja kod istog maslinara. "Istria in depth" obuhvaća razgledavanje Draguća i Motovuna s ručkom u restoranu Vrh u Vrhu, kaže Načinović.
Od sljedeće godine na programu će imati i dva nova doživljaja, i to Istrian Gastronomic Experience, ekskluzivnu večeru u kušaonici kod Sandija Chiavalona u Vodnjanu za manji broj gostiju, te Truffle Dinner Experience in Istria Countryside koji će se temeljiti na tematskoj večeri vezanoj za tartufe u agroturizmu Štefanić kod Motovuna.
Poučeni ranijim iskustvom, u prosjeku nudimo tri ili četiri izleta i svi se vrlo dobro prodaju, ovisno o kapacitetu kušaonica i restorana. Odabir izleta ovisi i o vremenu i o satnici boravka broda u luci. Obično izleti počinju oko 8 i traju, ovisno o broju putnika, do 20 sati. Iznimno ostajemo do ponoći, zaključio je Načinović. (Cristian Bruno GALIĆ)
VIŠE U TISKANOM IZDANJU