Turisti porucili: Vidimo se i na ljeto u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskrsni blagdani su prošli, proslavljen je Medunarodni praznik rada, no na granicnim prijelazima u Istri je još uvijek prometno. Tocnije, više od 63 tisuce stranih gostiju ušlo je tijekom vikenda preko prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane, dok ih je istodobno izašlo 50.590. Najviše prometa bilo je tijekom petka i subote.

U subotu je tako u Istru ušlo 27.265 stranaca i sedam tisuca domacih putnika, dok je u petak stranaca na ulasku bilo 28.813, a domacih 5.858. Pritom su u subotu izašle ukupno 24 tisuce, a u petak nešto više od 30 tisuca putnika. U nedjelju je do podneva i dalje bilo više ulazaka nego izlazaka, barem što se tice stranih gostiju. Njih 7.503 je tijekom prijepodneva ušlo u Istru, dok ih je 6.738 izašlo.

Prema podacima Hrvatske turisticke zajednice, od 22. do 25. travnja u Hrvatskoj je zabilježeno 119.719 dolazaka, što je 208 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je nocenja bilo 364.296, za 192 posto više nego u uskrsnom vikendu 2010. Kad je rijec o Istri, i tu su rezultati bili dobri - na Poluotoku se odmaralo oko 50 tisuca gostiju, što je otprilike 60 posto više turista nego lani.







"Unatoc dobrim rezultatima, koji su tek prva dobra najava za turisticku sezonu, pred turistickim djelatnicima je još puno posla do 31. prosinca kada završava sezona. Pravi ispit i prava predsezona, odnosno nadolazeci mjesec svibanj tek je pred nama i potrebno ga je odraditi kvalitetnije nego ikada do sada", rekao je u subotu ministar turizma Damir Bajs, dajuci prve ocjene ostvarenih turistickih rezultata tijekom proteklih blagdana.

Iako je, dakle, turista bilo u vecem broju, ovog vikenda na istarskom granicnom prijelazu Kaštel, gdje su se doduše stvarale duže kolone vozila, zastoja nije bilo. Za prelazak granice nije se cekalo ni pet minuta, no nešto vece kolone zabilježene su u poslijepodnevnim satima na izlazu iz Istre. Najviše je bilo vozila slovenskih oznaka, što ne cudi jer su mnogi naši susjedi s uskrsnim blagdanima spojili nacionalni praznik te proveli cijeli tjedan na našoj obali.

Jedan od njih je i Franz Mižnar koji je s obitelji odmor proveo u Porecu. Iz Tržica je te stalni gost na istarskoj obali. Svida mu se, kaže, što je blizu, a obala prekrasna. Takoder, uživa u istarskoj kuhinji te ponudi izleta. Vjeruje da ce se vratiti i tijekom kolovoza.

Talijanka Fulvia Vescovo iz Trsta, koja je odmor sa suprugom provela takoder u Porecu, veli da je Uskrs bio dobra prilika da posjete Istru pa su se odlucili na sedmodnevni odmor. Zadovoljna je ponudom, posebno cistocom mora, a planira i ljetne praznike provesti u Istri, najvjerojatnije u Umagu.

Zatekli smo još jednu slovensku obitelj koja je upravo završavala svoj odmor u kojem su spojili Uskrs i praznik u Sloveniji. Radi se o obitelji Erjavec koja je praznike provela u Puli. Supruga Gordana rodena je Puljanka, no sa suprugom Dušanom iz Celja živi u Sloveniji vec duži niz godina. Više dana odmora su iskoristili za posjet rodnom gradu, a planiraju se ponovno vratiti u srpnju ili kolovozu.


Podijeli: Facebook Twiter