Turisti nisu odustali od ljetovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc kiši koja je otežala i usporila kretanje putnika tijekom jucerašnjeg jutra na granicnim su se prijelazima Kaštel, Plovanija i Požane zabilježile nove kolone vozile koje su dosezale i do 30 kilometara na izlazu iz Istre. Porucili su nam to iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske, a od njih saznajemo i da je pocetak ovog vikenda, po podacima koji donose statistiku petka i subote do 12 sati, u Istru preko Požana doveo 1833 inozemnih, odnosno 234 domacih putnika, dok Kaštel i Plovanije zbirno bilježe ulaz 13 812 inozemnih i 736 domacih putnika. Policijski službenici na Kaštelu ovim su podacima dodali i one da su se prve jucerašnje gužve na prijelazima pocele stvarati vec od 5 sati ujutro, što je uvjetovalo povremeno otvaranje trece kolnicke trake na ulazu.

S obzirom da smo ovim vikendom zakoracili u špicu sezone koja je predvidena do polovice kolovoza, a u prvih je šest mjeseci zabilježila manjak od tri posto nocenja, upravo se u tekucem periodu ocekuju novosti na tržištu.

- Optimisticno je, kaže nam Robert Bacac iz Ruralisa, konzorcija agroturizma Istre i dodaje da do sada bilježe porast u broju rezervacija i nocenja od 10 do 12 posto. Ponajprije se to odnosi na poslovanje onih koji imaju smještaj, dakle, ruralne kuce za odmor koje imaju dobar odnos cijene i kvalitete usluge, porucuje on.

S obzirom da u kategoriju tradicionalne strukture gostiju koji upravo u ovom periodu posjecuju najveci hrvatski poluotok spadaju Nijemci za komentar na dosadašnja turisticka kretanja i ona koja se ocekuju sljedecih mjeseci pitali smo Zlatka Deželjina, direktora predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Njemackoj.

- Predsezona iz Njemacke bilježi 3 posto više nocenja u Hrvatskoj, a u Istri rast od neocekivanih 7 posto, kaže Deželjin i pojašnjava da je taj podatak tim neobicniji uzme li se u obzir da je gospodarska kriza i recesija globalni problem koji dotice i naše krajeve. Upravo zbog te cinjenice, veli on, nezahvalno je usporedivati lanjsku i ovu godinu, koja je sve samo ne normalna. Rekao nam je i da je njemacki ured cinio sve da pravovremeno i kvalitetno upozori na novu, drugaciju situaciju u turizmu.

Pad broja gostiju, u usporedbi s prošlogodišnjom špicom sezone, bilježi, medutim, statistika Zracne luke Pula, i to od cak 15 posto. Uz to nam porucuju i da je u petak u njihovu luku "uplovio" 661 putnik, dok je jucer stiglo nešto manje od 6 tisuca gostiju. - Danas ce ta brojka biti upola manja, jer imamo 14 letova manjih zrakoplova, zakljucuju u Zracnoj luci Pula.


Podijeli: Facebook Twiter