Turisti nezadovoljni našim plažama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do trideset posto povecao mi se promet u kampu otkad sam u taj kamp uložio u zadnjih nekoliko godina, posebno u uredenje plaža. Cinjenica je da su plaže jedan od glavnih motiva dolaska turista kod nas, a mi smo u tome iza naše konkurencije.

Sramota je kakve plaže imamo, a mogli bismo na njima dobro zaradivati. Ma tko ce se kupati na plažama kao što ih ima Opatija, Novi Vinodloski i Crikvenica", kazao je vlasnik kampa Šimuni na Pagu i predsjednik nedavno osnovanog Hrvatskog udruženja kampova Eduard Maržic u Porecu u sklopu okruglog stola na temu uredenje plaža i otvaranja nove turisticke kamping ponude - kamper-odmorišta.

Rijec je o skupu koji je organiziralo upravo ovo udruženje u suradnji s Udrugom ruralnih kamper-odmorišta (URKO) u poreckom kampu Materada.

Maržic je takoder negativno komentirao i izgled poreckih, ali i drugih istarskih plaža, koje bi se prema njemu trebale preoblikovati kako bi privukle još veci broj turista. Naime, on se zalaže da se od kamenitih prirodnih plaža urede one šljuncane i pješcane uz pomoc teške mehanizacije i nasipavanjem.

Bez obzira na njegov pomalo ekstremni pristup uredenju, cinjenica je da su turisti vecinom nezadovoljni kako naše plaže izgledaju, a one su u 80 posto slucajeva glavni motiv dolaska turista. Vladimir Koroman iz Brodarskog instituta u Zagrebu, koji se bavi i tom problematikom, kazao je da je našem turizmu to potrebno.

"Bez uredenih plaža necemo imati turizma. Kada se uredivao kamp Bi Village svi su govorili na pocetku da se uništava obala jer se uredila plaža. Medutim, ta plaža prije nije bila za kupanje, a sada tamo dolazi na tisuce kampista. Prije bilo kakvog zahvata trebalo bi da strucnjaci, bilo to biolozi ili "zeleni" u suradnji s resornim ministarstvom razrade koja su rješenja i mogucnosti da se tako nešto napravi", smatra Koroman.


Podijeli: Facebook Twiter