Turisti ne mogu bez telefona i interneta, ali…

U Ministarstvu turizma napominju da nije bilo prigovora turista u vezi mobilnih baznih stanica (Arhiva)
U Ministarstvu turizma napominju da nije bilo prigovora turista u vezi mobilnih baznih stanica (Arhiva)

Turistički djelatnici pred novim su izazovom. Riječ je o baznim stanicama mobilne telefonije koje se u sve većem broju postavljaju duž cijele jadranske obale kako bi se, prema objašnjenju teleoperatera, poboljšala usluga brojnim gostima iz inozemstva koji ljetuju u Hrvatskoj. Ali, u Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HAZEZ) upozoravaju kako je uočen novi trend – turisti odustaju od boravka u apartmanima koji se nalaze u blizini "odašiljača" mobilne telefonije, što predstavlja nov i neočekivan udar na iznajmljivače apartmana i kuća za odmor. Zbog toga bi se i oni mogli priključiti najavljenim prosvjedima protiv teleoperatera – kojih je i u Istarskoj županiji sve više.

Prosvjedi diljem Istre

Kako doznajemo u udruzi "Zdravo naselje", pripremaju se novi prosvjedni skupovi u Poreču i Labinu te nastavak već započetih protesta u okolici Pule i drugdje po Istri. Inače, svakog petka popodne stanovnici pulskog naselja Monte Magno prosvjeduju protiv baznih stanica na kući gradskog vijećnika Janka Žužića.

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja obratila se prije nekoliko mjeseci Ministarstvu turizma, kako bi odgovorne u nadležnom resoru upozorila na problem koji stvaraju bazne stanice mobilne telefonije, ali na svoj dopis nisu dobili odgovor tadašnjeg ministra Darka Lorencina i njegovih suradnika.

U HAZEZ-u naglašavaju kako se zalažu za kvalitetniju legislativu prema kojoj se u Republici Hrvatskoj postavljaju antenski sustavi mobilnih teleoperatera.

"Željeli bismo Vam skrenuti pozornost da način na koji se postavljaju antenski stupovi i krovni prihvati u turističkim mjestima diljem naše obale što počinje imati negativne posljedice na resor kojim Vi uspješno rukovodite," napisao je Stjepan Pezo, predsjednik udruge HAZEZ u dopisu ministru turizma Darku Lorencinu još sredinom prošle godine.

U toj udruzi spominju primjer iz dalmatinskog turističkog mjesta Tučepa gdje su gosti otkazivali ljetovanja u rezerviranim apartmanima kada su vidjeli da se susjedstvu nalazi mobilna bazna stanica.

Privilegirani u Hrvatskoj

- Na krovu hotela u središtu tog prelijepog mjesta koje živi isključivo od turizma, postavljene su velike antene pa strani gosti otkazuju boravak u okolnim apartmanima. Lokalna uprava bezuspješno nudi zamjenske lokacije na brdima izvan mjesta, ali operateri ne žele uvažiti nikakve argumente iz jednostavnog razloga  jer u Hrvatskoj imaju iznimnu privilegiju birati tehnička i tehnološka rješenja koja maksimaliziraju njihov profit, naglašavaju u HAZEZ-u.

Pozivajući se na studiju Svjetske asocijacije mobilnih operatera GSM-a, u udruzi ističu kako je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj se antenski stupovi na tlu te krovni prihvati na postojećim objektima postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole.

Naime, Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog  uređenja omogućava se postavljanje antena baznih stanica isključivo prema interesima teleoperatera, čime se, kažu u HAZEZ-u, krši i jedna rezolucija Vijeća Europe.

Problem je nedavno prepoznao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je najavio izmjenu pravilnika i zakonskih propisa što se odnose na bazne stanice mobilnih operatera, što je izazvalo velike medijske reakcije teleoperatera.

Bez prigovora gostiju

- Za razliku od velike većine drugih Europljana, naši građani tako nemaju nikakvu mogućnost utjecaja na lokacije antenskih stupova, kako direktnog, putem javne rasprave, tako ni indirektnog, kroz organe lokalne uprave. U Hrvatskoj o tome nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice.

Način postavljanja baznih stanica u velikom broju drugih zemalja riješen je potpisivanjem "Kodeksa dobre prakse" između operatera i nadležnih institucija, kojim se definiraju estetski i okolišni kriteriji smještaja takvih objekata u prostor te način vođenja dijaloga s lokalnom upravom i stanovništvom, obaveza operatera o dijeljenju lokacija, kaže u ime HAZEZ-a njegov predsjednik u pismu Ministarstvu turizma, gdje kažu kako dopis uopće nisu ni – primili.

U Ministarstvu turizma napominju da nije bilo prigovora turista u vezi mobilnih baznih stanica te kako nemaju dodatnih komentara.

U HAZEZ-u kažu kako razumiju potrebu da se turistima omogući kvalitetna mobilna veza, ali da bi isto tako trebalo imati u vidu ekološku osjetljivost gostiju, te činjenicu da mobilni "odašiljači" često "bodu oči" na atraktivnim turističkim vizurama jadranskih gradova. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter