Turisti na Brijunima obrali masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalni park Brijuni ovog je vikenda po prvi put organizirao berbu maslina za turiste, goste hotela na Brijunima. Ovom atraktivnom postsezonskom aranžmanu odazvalo se 80-ak gostiju iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su od petka imali zanimljiv program usmjeren na upoznavanje gostiju s našom bogatom tradicijom maslinarstva i vinogradarstva.

Nakon degustacije vina najboljih vinara Istre u petak, u subotu ujutro gosti su se u pratnji brijunskog biologa Sandra Dujmovica i maslinara iz Fažane Živka Cetine zaputili u berbu maslina. Medu beracima je bilo dosta obitelji s djecom koja su po prvi put u životu vidjela masline izbliza i to još na stablima, a ne samo u teglici, kako je rekla jedna djevojcica. Djeci je berba bila posebno zanimljiva jer su se ovaj put smjela penjati na ljestve odakle su ubirala velike plodove buže.



- Baš nam je lijepo ovdje i uopce nije teško. Vec sam vidjela masline, ali ih nikad nisam brala. Tu sam došla s mamom, tatom i bratom i jako nam je zanimljivo, rekla nam je Dina iz Zagreba.

Iz Slovenije je došla i Nadjuša Kožel koja s obitelji redovito ljetuje na Brijunima od '84., a sada se ponovo vratila oduševljena idejom da sudjeluje u berbi brijunskih maslina.

- Ovo nam je prvi put da smo uopce u berbi, nikad to nismo radili, ali dobili smo upute i zaista nije teško. Baš je ugodno biti ovdje na zraku a raditi nešto korisno. Osim toga dobili smo i dosta korisnih informacija o berbi, o vrstama maslina, o njihovoj preradi i uljima. Jako je poucno i zabavno, pogotovo za djecu, kaže Kožel.

Elisabeth Lauterboeck iz Austrije takoder se s oduševljenjem prihvatila berbe zadovoljna što ce kuci ponijeti i malo maslinovog ulja jer, kako kaže, svi znaju da je ono ne samo namirnica nego i lijek.



- Vaše maslinovo ulje je posebno kvalitetno, baš kao i vino, odlicni su, oni su plod vaših ruku i to posebno cijenim. Stvarno sam sretna što je netko došao na ideju da organizira ovakvo što, rekla je Lauterboeck.

Berbi su prisustvovali i ucenici starijih razreda osnovne škole Vodnjan koji su goste pocastili i svirkom na istarskim instrumentima odjeveni u tradicionalne nošnje. Tijekom dva sata berbe obrano je 20-ak mladih maslina, a plodovi ce se istoga dana odnijeti na preradu u Vodnjan, odakle ce svakom gostu na poklon stici po jedna boca domaceg maslinovog ulja.

Gosti su imali prilike vidjeti i ukrasne predmete izradene od maslinovog drveta, uživati u bicikliranju ili panoramskoj vožnji vlakom, a navecer ce se za njih organizirati kulinarski spektakl s domacim specijalitetima cije ce recepte takoder dobili na poklon. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

Stara maslina i starije masline
Iako je tzv. stara maslina u centru Velikog Brijuna najpoznatije stablo otocja, na otocju je preko 400 stabala od kojih su neka zasigurno i starija od poznate tisucljetne masline. Berbom njezinih plodova bave se iskljucivo djelatnici Brijuna, a njezino se ulje prodaje u posebnim bocama u suvenirnicama na otoku. U prosjeku se na staroj maslini ubere oko 30 kilograma plodova, od cega se proizvede oko 4,1 kilogram ulja extradjevicanske kakvoce.

- Zanimljivo je da još uvijek ne znamo sa sigurnošcu o kojoj se vrsti masline radi pa se analizom "stare masline" bave Institut za jadranske kulture u Splitu i jedna ustanova u Italiji. No, mi pretpostavljamo da se radi o rožinjoli, iako po otoku imamo vjerojatno i stabala "grkinja" ili "rimljanki".

One su vec postale dio šumskog ekosustava jer se o njima nije toliko vodila briga kao o staroj maslini, te su se one stopile s okolišem gotovo do neprepoznatljivosti. Boreci se za opstanak narasle su visoke tako da ce netko teško u prolazu zamijetiti da se zapravo radi o tisucljetnoj maslini, objasnio nam je Dujmovic.


Podijeli: Facebook Twiter