Nacionalni park Brijuni ovog je vikenda po prvi put organizirao berbu maslina za turiste, goste hotela na Brijunima. Ovom atraktivnom postsezonskom aranžmanu odazvalo se 80-ak gostiju iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su od petka imali zanimljiv program usmjeren na upoznavanje gostiju s našom bogatom tradicijom maslinarstva i vinogradarstva.
Nakon degustacije vina najboljih vinara Istre u petak, u subotu ujutro gosti su se u pratnji brijunskog biologa Sandra Dujmovica i maslinara iz Fažane Živka Cetine zaputili u berbu maslina. Medu beracima je bilo dosta obitelji s djecom koja su po prvi put u životu vidjela masline izbliza i to još na stablima, a ne samo u teglici, kako je rekla jedna djevojcica. Djeci je berba bila posebno zanimljiva jer su se ovaj put smjela penjati na ljestve odakle su ubirala velike plodove buže.
- Baš nam je lijepo ovdje i uopce nije teško. Vec sam vidjela masline, ali ih nikad nisam brala. Tu sam došla s mamom, tatom i bratom i jako nam je zanimljivo, rekla nam je Dina iz Zagreba.
Iz Slovenije je došla i Nadjuša Kožel koja s obitelji redovito ljetuje na Brijunima od '84., a sada se ponovo vratila oduševljena idejom da sudjeluje u berbi brijunskih maslina.
- Ovo nam je prvi put da smo uopce u berbi, nikad to nismo radili, ali dobili smo upute i zaista nije teško. Baš je ugodno biti ovdje na zraku a raditi nešto korisno. Osim toga dobili smo i dosta korisnih informacija o berbi, o vrstama maslina, o njihovoj preradi i uljima. Jako je poucno i zabavno, pogotovo za djecu, kaže Kožel.
Elisabeth Lauterboeck iz Austrije takoder se s oduševljenjem prihvatila berbe zadovoljna što ce kuci ponijeti i malo maslinovog ulja jer, kako kaže, svi znaju da je ono ne samo namirnica nego i lijek.
- Vaše maslinovo ulje je posebno kvalitetno, baš kao i vino, odlicni su, oni su plod vaših ruku i to posebno cijenim. Stvarno sam sretna što je netko došao na ideju da organizira ovakvo što, rekla je Lauterboeck.
Berbi su prisustvovali i ucenici starijih razreda osnovne škole Vodnjan koji su goste pocastili i svirkom na istarskim instrumentima odjeveni u tradicionalne nošnje. Tijekom dva sata berbe obrano je 20-ak mladih maslina, a plodovi ce se istoga dana odnijeti na preradu u Vodnjan, odakle ce svakom gostu na poklon stici po jedna boca domaceg maslinovog ulja.
Gosti su imali prilike vidjeti i ukrasne predmete izradene od maslinovog drveta, uživati u bicikliranju ili panoramskoj vožnji vlakom, a navecer ce se za njih organizirati kulinarski spektakl s domacim specijalitetima cije ce recepte takoder dobili na poklon. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)
Stara maslina i starije masline
Iako je tzv. stara maslina u centru Velikog Brijuna
najpoznatije stablo otocja, na otocju je preko 400 stabala od kojih
su neka zasigurno i starija od poznate tisucljetne masline. Berbom
njezinih plodova bave se iskljucivo djelatnici Brijuna, a njezino se
ulje prodaje u posebnim bocama u suvenirnicama na otoku. U prosjeku se
na staroj maslini ubere oko 30 kilograma plodova, od cega se proizvede
oko 4,1 kilogram ulja extradjevicanske kakvoce.
- Zanimljivo je da još uvijek ne znamo sa sigurnošcu o kojoj se
vrsti masline radi pa se analizom "stare masline" bave Institut za
jadranske kulture u Splitu i jedna ustanova u Italiji. No, mi
pretpostavljamo da se radi o rožinjoli, iako po otoku imamo vjerojatno i
stabala "grkinja" ili "rimljanki".
One su vec postale dio šumskog
ekosustava jer se o njima nije toliko vodila briga kao o staroj maslini,
te su se one stopile s okolišem gotovo do neprepoznatljivosti. Boreci
se za opstanak narasle su visoke tako da ce netko teško u prolazu
zamijetiti da se zapravo radi o tisucljetnoj maslini, objasnio nam je Dujmovic.