Turisti milili u kilometarskim kolonama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je u nedjelju krenuo iz Istre prema Sloveniji ili Italiji nije ni slutio da ce vec prvog vikenda u lipnju upasti u kilometarsku gužvu. Samo je do podneva preko Plovanije, Kaštela i Požana izašlo 19.410 stranih i 480 domacih putnika. Na ulasku u zemlju promet je bio mnogo manji pa su i ceste bile prohodne - ušlo je 10.557 stranih i 453 domaca putnika.

Ukupno je od petka do nedjelje u podne, prema podacima policije, u Istru došlo 74.055 stranaca i 10.296 domacih putnika, a Poluotok su preko ovih cestovnih granicnih prijelaza napustila 71.052 turista te 10.486 domacih putnika.

Medu onima koji su se neugodno iznenadili gužvama na Istarskom ipsilonu, koje su pocinjale na vijaduktu Mirna i protezale se sve do poslije granice, je i obitelj iz Pule koja je nedjelju željela iskoristiti za šoping u Kopru.

- Putovali smo od Pule do Kopra više od tri sata. Vozilo se u koloni koja je pocela prije vijadukta Mirna pa do otprilike kilometar nakon Kopra, više od 25 kilometara! Sat vremena smo bili u koloni, staneš, pa onda kreneš jako sporo, i tako stalno. Ljudi su izlazili iz auta, nisu više mogli izdržati, pješacili su, posebice oni s djecom, dok bi drugi roditelj ostao u autu i tu i tamo ga pokretao. Takvu kolonu nikad nismo vidjeli! Što ce tek biti u srpnju i kolovozu, pita se citateljica koja nas je nazvala da provjeri znamo li možda zbog cega su ovakve gužve u Istri, a do špice sezone ima još puno.

"Pojacan je promet na autocestama na Istarskom ipsilonu prema granicnim prijelazima Kaštel i Plovanija, a kolona je duga oko 23 kilometra", javljali su iz Hrvatskog autokluba. Podaci policije bili su nešto optimisticniji, iako ocito nisu odgovarali stvarnom stanju na cestama.

- Promet je pojacan cijeli dan, a najveca je kolona dostignula 16 kilometara prema izlazu iz zemlje. Nema zastoja, kolona se stalno krece tako da se od pocetka kolone do kraja, do granicnog prijelaza, ceka maksimalno pola sata, isticali su u policiji, napominjuci da je promet porastao vec u cetvrtak. Ono što su primijetili u odnosu na isto razdoblje prošle godine jest da je mnogo veci broj vozila prošao granicom, ali ne znaju tocno koliko jer lanjske podatke nemaju u evidenciji. (M. JERIN; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter