Turisti kod Aliče u zemlji čudesa

Giannino Rizzati, Radmila Paliska Kos, Margherita Rizzati, Aliče Tominović, Annamaria Mazzoneto i Giamprimo Tonin (R. SELAN)
Giannino Rizzati, Radmila Paliska Kos, Margherita Rizzati, Aliče Tominović, Annamaria Mazzoneto i Giamprimo Tonin (R. SELAN)

Radmila Paliska Kos, direktorica Turističke zajednice Grada Labina, uručila je bukete cvijeća dvama parovima talijanskih turista u znak zahvalnosti za njihovu desetljećima dugu vjernost Rapcu.

Giannino i Margarita Rizzati iz Bergantina ove su godine napunili drugo, a Giamprimo Tonin i Annamaria Mazzoneto iz Padove treće desetljeće kontinuiranog dolaženja. Obje obitelji uvijek borave u privatnom smještaju kod Aliče Tominović, u samom centru Rapca.

- Nedostajali bi mi da ne dođu barem dva puta na godinu. I ja sam bila u gostima kod njih, uvijek mi pomognu ako mi nešto zatreba. Zanimljivo je da ove godine prvi put borave istovremeno, do sada nisu imali prilike sresti se i upoznati, ispričala nam je Tominović.

Giannino Rizzati veli da kada polaze za Rabac kažu da idu "kod Aliče u zemlji čudesa".

- Došli smo slučajno 1993. godine i odmah ostali fascinirani ovim zaljevom, morem i krajolikom. Zatim su nas osvojili dobra gastronomska ponuda i srdačni ljudi, osobito obiteljska atmosfera koja vlada kod Aliče, kaže on.

- Od tada dolazimo dva, tri puta godišnje. Postali smo prava rodbina s Aliče, ističe njegova supruga Margerita.

Budući da u svom gradu, koji broji oko 2,5 tisuća stanovnika, obnaša dužnost gradonačelnika, nekoliko se puta neformalno susreo sa svojim labinskim kolegom Tuliom Demetlikom. Upitan što bi poboljšao da je gradonačelnik Labina veli da bi iskoristio Rašku dolinu, koja se, doduše, nalazi u općini Raša.

- To je prostor idealan za izgradnju zabavnog parka. U Bergantinu imamo građevinare koje su takve objekte gradili po cijelom svijetu, objasnio nam je.

Tonin i Mazzoneto o Rapcu su doznali iz pripovijedanja izvjesne gospođe Faraguna, Rapčanke nastanjene u Mestru kod Venecije.

- Desilo se da smo u kolovozu 1983. godine putovali u tadašnju Jugoslaviju, a na povratku smo prolazili kroz Labin, gdje sam stao na benzinskoj. Tu sam primijetio putokaz za Rabac pa smo odlučili pogledati mjesto. Ostali smo zadivljeni krajolikom, morem i ljudima. Jednostavno, zaljubili smo se i od tada stalno dolazimo, ispričao nam je Giamprimo.

- Putujemo svuda po svijetu, ali doći na odmor za nas znači doći u Rabac. Bili smo na Karibima, ali kada kažemo more, mislimo na ovdašnje more. Kada se zaželimo Rapca jednostavno krenemo iz Padove u petak poslije ručka i boravimo ovdje do nedjelje navečer, veli Annamaria. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter