Turisti kazne placaju na licu mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pronaci parking nocna je mora gotovo svakog vozaca, osobito tijekom turisticke sezone kada se na istarskim cestama utrostrucuje broj vozila i kada je pronalazak parkirnog mjesta ravan zgoditku na lutriji. Stoga ni Pula, kao ni ostali istarski gradovi na moru, nije imuna na nedostatak parkirnih mjesta te su vozaci, suoceni s tim svakodnevnim problemom, ponekad jednostavno prisiljeni ostavljati svoja vozila posvuda, pa tako i na mjestima koja nisu oznacena kao parking i nerijetko zbog toga dobrano pune državni proracun - novcanom kaznom od 300 kuna ili, još gore, i novcanom kaznom i placanjem troškova pauka. No, što kada slican prekršaj pocini stranac? Kako se stranom državljaninu naplacuje kazna za nepropisno parkiranje, pokušali smo doznati u PU istarskoj.

U kratkom priopcenju izvijestili su nas da policajci strane državljane sankcioniraju na mjestu prekršaja i to naplatom kazne na licu mjesta. U iznimnim slucajevima, napominju iz PU istarske, ukoliko prekršitelj nema novac, kazna se naplacuje naknadno, odnosno kada vlasnik dode po vozilo koje je u meduvremenu premješteno na privremeno odlagalište. U pulskom slucaju, na parkiralište iznad zgrade policije. Na pitanje što kada policija ne zatekne vlasnika stranog vozila na licu mjesta, iz PU istarske odgovaraju da policajac u pravilu nastoji utvrditi vlasnika i naplatiti kaznu na licu mjesta, no ukoliko u tome ne uspije, na vozilu mu ostavlja obavijest o prekršaju s uplatnicom koju je stranac dužan platiti u roku od osam dana.

Tijekom 2009. godine, vele iz istarske policije, tako je utvrdeno 566 prekršaja nepropisnog parkiranje i zaustavljanja vozila, a svi su prekršaji sankcionirani i naplaceni novcanom kaznom na mjestu.

Što je s ostavljenim obavijestima koje je eventualno strani državljanin bacio ili ih je otpuhao vjetar ili smocila kiša, nitko ne zna. Iz policije odgovora na to pitanje nema, a ni išcitavanjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama ne pronalazimo suvislo objašnjenje. Sve što se eventualno u tom slucaju može uciniti predvideno je posebnim odredbama tog zakona, a to je da radi osiguranja izvršenja kazne ili zaštitne mjere, odnosno osiguranja nazocnosti vlasnika stranog vozila u prekršajnom postupku, policijski službenik može osobi, u ovom slucaju strancu, narediti mjeru opreza privremenog oduzimanja putne ili druge isprave za prelazak državne granice, najduže osam dana. Drugim rijecima, policija strancu, ukoliko ne plati kaznu za nepropisno parkiranje, može oduzeti putnu ispravu i na taj nacin se osigurati da bude placena, a ne zaboravljena. No, jesu li tijekom ove sezone, odnosno tijekom ove godine, u PU istarskoj pribjegli takvim mjerama, odnosno je li bilo takvih slucajeva, iz PU istarske nisu naveli. Ostaje stoga neodgovoreno pitanje koliko je stranim državljanima ispisano kazni, a koliko ih je realno i naplaceno.


Podijeli: Facebook Twiter