Turisti još uvijek sporo do viza

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Iako su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova prije dva mjeseca smirivali strahove da će hrvatski turizam osjetiti negativne posljedice zbog uvođenja viza za turiste koji dolaze izvan EU-a, a koji bi trebao stupiti na snagu početkom idućeg mjeseca, Udruga hrvatskih putničkih agencija procjenjuje da se nije napravilo ništa po pitanju brzog dobivanja viza te da već sada hrvatski turizam zbog toga trpi štetu, posebice što se tiče Turske, Rusije i Ukrajine.

Upozoravaju da ukoliko do rješenja ne dođe u najkraćem mogućem roku i s konkretnim planom provedbe, štetu će osjetiti turističke agencije ali i državni proračun.

Ističu da su pojedini turistički subjekti u Turskoj već odustali od suradnje s hrvatskim parterima. Također, nedavno su se neke od članica UHPA-e suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija. Od konzularnih su ureda te Ministarstva vanjskih poslova tražili urgentnu vizu za ulazak u RH, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata. Međutim, ministarstvo je priopćilo da će o rješavanju ishodovanja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana.

Čelni čovjek ove udruge Boris Žgomba posebno je zabrinut za Rusiju, odakle u Istru dolazi velik broj gostiju.

- Zanima nas jesu li u našem veleposlanstvu u Rusiji spremni na to da će se naći pred situacijom da će u vrlo kratkom vremenu, od svega par dana morati izdati 10 do 20 tisuća viza. Rusko je tržište takvo da se oni ne odlučuju po nekoliko mjeseci ranije na putovanje, kaže nam Žgomba.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova stalno poručuje da nikakvih problema neće biti te da će postupak dobivanja viza trajati pet radnih dana. Ta će se procedura početi primjenjivati od 31. ožujka. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter