Turisti iz Srbije u Hrvatskoj ce ostaviti 50 mil. €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisti iz Srbije ljetuju od Istre do Dubrovnika i u prvih šest mjeseci ih je u Hrvatskoj bilo 46.592 koji su ostvarili 256.780 nocenja što je šest posto više nego 2010., a ocekuje se da ce oni do kraja sezone ostaviti preko 50 milijuna eura, pišu u nedjelju beogradske Vecernje Novosti.

Taj list navodi da ce prema procjenama turistickih radnika Hrvatske, do kraja sezone na Jadranu ljetovati preko 100.000 gostiju iz Srbije, što je za 15 posto više nego prethodne godine, dodajuci kako je najveci broj Srba bio na Jadranu pocetkom kolovoza.

U turistickim agencijama Srbije isticu da su medu najatraktivnijim ljetovalištima za srpske turiste spadaju ona na Istri i Kvarneru, posebice Porec i Rovinj, ali da su odlasci u Hrvatsku i dalje u najvecem broju slucajeva individualni.

Iako je ovog ljeta zabilježeno nekoliko incidenata i napada na turiste iz Srbije, u Ministarstvu turizma Hrvatske isticu kako se žalbe tih gostiju ne razlikuju mnogo od pritužbi turista iz ostalih zemalja, pišu Vecernje Novosti.

Navode se rijeci glasnogovornice hrvatskog Ministarstva turizma Antonela Frkovic koja tvrdi da je Hrvatska sigurna turisticka zemlja. Incidenti povezani s gostima iz Srbije brojcano ne odudaraju od broja incidenata koji se odnose na goste iz Njemacke, Slovenije i drugih zemalja.

Taj beogradski list objavljuje i da im je u Hrvatskoj turistickoj zajednici receno kako je za reklamiranje Jadrana u Srbiji i manjim dijelom u BiH, Hrvatska ove godine potrošila oko 230.000 eura. Oko 130.000 je izdvojeno za TV reklame, a ostatak na velike panoe u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.


Podijeli: Facebook Twiter