Turisti ipak imaju svinjsku gripu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono na što smo sumnjali posljednja dva dana, pokazalo se tocnim: strani turist i njegova supruga, gosti jednog kampa u Istri, zaista su zaraženi novim virusom gripe H1N1. Kako nam je rekla dr. Vlasta Skopljak iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u toku dana primili su potvrdu iz zagrebackog laboratorija da su oba uzorka pozitivna na novu vrstu gripe, što znaci da su doputovali iz svoje zemlje u inkubaciji.

- Realno gledajuci, to je bilo samo pitanje vremena, jer je kod nas ipak u punom jeku turisticka sezona, a mnogi gosti nam stižu iz zemalja gdje je puno hladnije nego kod nas, što pogoduje širenju virusa, pa sada tamo ima više gripe. Medutim, naši su pacijenti stalno pod kontrolom, primili su svoju dozu lijekova i njihovo se stanje poboljšava, tako da slobodno možemo reci da ce u ponedjeljak vec biti zdravi. Koliko znamo, do daljnjeg širenja gripe nije došlo jer smo poduzeli sve mjere da to sprijecimo. Za sada nismo imali dojava o slicnim novim sumnjivim slucajevima, kaže dr. Skopljak.

Gosti zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogli otputovati iz zemlje, te su odlucili nastaviti svoj godišnji odmor i nadoknaditi izgubljeno cim im bude bolje. Dr. Skopljak napominje da su svi lijecnici dobro informirani o postupanju s potencijalnim bolesnicima i glavni im je cilj brzo reagirati kako bi se sprijecilo širenje zaraze, što su i ovog puta ucinili. Buduci da su svi simptomi ove gripe potpuno identicni kao i kod "obicne", preporucuje se pri pojavi prvih simptoma, vrucice, opce slabosti i bolova u kostima i mišicima, ostati kod kuce, izbjegavati kontakte s drugim ljudima i odmah se javiti svom lijecniku. On bi trebao doci u kucnu posjetu i odrediti daljnju terapiju ili eventualnu hospitalizaciju. Mnoge osobe se pitaju zašto se za ovu gripu moraju koristiti novi lijekovi poput Tamiflua ako se neprestano istice kako je ona vrlo slicna vec udomacenoj gripi.

- Svi lijekovi koji se uzimaju kod oboljenja od obicne gripe zapravo smiruju simptome i ne postoji lijek koji bi mogao djelovati na virus. Tamiflu upravo to cini, dakle on uništava virus u tijelu i sprjecava njegovo daljnje širenje, a samim time i skracuje vrijeme bolesti. Vrlo je efikasan ukoliko se pocne uzimati u roku od dva dana od prve pojave simptoma. Ali ako bude došlo do epidemije, nece više imati toliko smisla da ga baš svi uzimaju, nego ce se davati populaciji ljudi, na primjer kronicnim bolesnicima i djeci, kod koje postoji opasnost od nastanka komplikacija, na primjer upale pluca, odgovorila je dr. Skopljak.


Podijeli: Facebook Twiter