Turisti i mještani u borbi za besplatna parkirališta

Norijada u Puli (M. ANGELINI)
Norijada u Puli (M. ANGELINI)

Kako riješiti svakim danom sve izraženiji problem nedostatka parkirnih mjesta u Poreču u kojem je svake godine sve veći broj automobila po obitelji, a ljeti sve veći broj turista, bila je tema o kojoj su raspravljali vijećnici na posljednjem aktualnom satu. Problem je to koji se sada odnosi na sve dijelove grada, a posebice u užem i širem centru. Prvi je temu otvorio IDS-ovac Eugen Stanissa, a vezano za naselje Mate Balote u kojem se stalni žitelji konstantno žale da više nemaju gdje parkirati i traže žurno rješenje.

Tri redara na terenu

Puno ima turista koji taj dio grada, odmah do centra, koriste za besplatan parking pred stambenim zgradama. I prođu nekažnjeno, usprkos ploči s višejezičnim natpisom o rezervaciji samo za stanare. Prometni redari ne mogu konstantno biti ondje i kažnjavati. A ako su obilježena parking mjesta zauzeta, i domaći i stranci koriste i javne površine za parkiranje pa nije rijetkost da domaćima koji ne mogu do svog mjesta ispred zgrade pauk odveze vozilo. I betonski se čunjevi miču da bi se automobili ostavili na površinama za pješake, tik do dječjeg igrališta.

Vijećnik Stanissa, predsjednik MO Mate Balota, kaže da je MO već dao prijedloge kako riješiti problem. "Poreč je grad od 17 tisuća stanovnika, a ljeti dođe još sto tisuća turista. Potrebno je napraviti studiju prometa, jer postojeća je zastarjela. Treba riješiti ne samo naselje Mate Balota, nego i druge dijelove grada", rekao je gradonačelnik Loris Peršurić. Komunalni pročelnik Marino Poropat veli da tri prometna redara rade po cijele dane i to sedam dana u tjednu. Situacija u Mate Baloti je kompleksna jer je dosta stranaca ondje kupilo stanove pa imaju pravo parkirati, a k tome mnogi domaćih ljudi legalno iznajmljuju pa i njihovi gosti smiju parkirati. Problem je širok i potrebno je napraviti cjelokupnu analizu, smatra pročelnik.

Sličan problem je na području MO Anke Butorac, koji je iznio njegov predsjednik i IDS-ov vijećnik Zoran Rabar. Radi se o novoj situaciji na spoju Končarove s Ulicom Županije Somogy, a to je da šleperi ulaze pored dječjeg vrtića kako bi dostavili robu u skladište robne kuće Riva Mall. O tom smo gorućem problemu nedavno izvijestili. Rabar kaže da veliki šleperi otežavaju komunikaciju baš ispred vrtića i jaslica, a znaju i blokirati ulaz na parkiralište iza trgovačkog centra i hotela Poreč.

- Prometni redari su ondje svaki dan, posebice kada roditelji voze djecu u vrtić. Šleperima je zabranjeno ulazak u tu ulicu i redari ih redovito kažnjavaju. Problem je cijelo to naselje, jer su ondje Riva mall i hotel Poreč, koji moraju raditi, a i djeca moraju sigurno u vrtić, istaknuo je Poropat.

Robna kuća i hotel

- Razgovarao sam s vlasnicima robne kuće i hotela koji zbog manjka prostora razmišljaju o gradnji garaže kako bi riješili tamošnji problem nedostatka parkinga. Rješenje je da se dio vozila makne iz te uličice. Za tu garažu napravio bi se drugi ulaz. Cijelu tu zonu šire ćemo razmotriti da bismo našli rješenje, poručio je Peršurić. Robna kuća ima parking pod naplatom s rampom na kojem je prvi sat besplatan ako se napravi špeža u Sparu. Hotel Poreč ima svoj zatvoreni dio samo za goste hotela te još jedan dio koji je besplatan. I upravo se na tom malom prostoru nagurava svaki dan ogroman broj automobila jer je uvijek najtraženiji besplatni parking. Mnogi od njih su uvijek nepropisno parkirani na javnim površinama i nogostupima. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter