Turisti dolaze jer se ovdje osjećaju sigurni

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je boravio u radnom posjetu Istri posjetivši najprije Policijsku upravu istarsku u Puli, a zatim se u Pazinu sastao sa županom Valterom Flegom, te gradonačelnicima Pule i Pazina, Borisom Miletićem i Renatom Krulčićem.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, župan Flego izjavio je novinarima da su na susretu s ministrom analizirani dosadašnji tijek turističke sezone i sigurnosno stanje u najturističkijoj hrvatskoj županiji, uz pohvale MUP-u i policiji koji, kako je kazao župan, "čine iznimne napore da imamo ovakvu sigurnosnu situaciju kao što imamo".

Promet na granici

Bilo je riječi i o prometu na granici, a županu je posebno drago što je od ministra Božinovića dobio potvrdu da se teritorijalni ustroj policije neće mijenjati.

Ministar Davor Božinović je u izjavi za novinare ocijenio da je sigurnosna situacija u Istri dobra i zadovoljavajuća, zbog dobre suradnje između policijskih službenika i jedinica lokalne uprave i samouprave.

- Turizam je pogotovo ovdje u Istri vodeća gospodarska grana i uz ljepotu naše obale i priobalja siguran sam da sigurnost pridonosi brendiranju hrvatskog turizma u vrlo velikoj mjeri, jer puno ljudi se odlučuje doći u Hrvatsku zbog toga što se ovdje osjećaju sigurnima. Oni koji najviše na tome rade i kojima je to posao su pripadnici MUP-a odnosno policije koji pokrivaju najširi dijapazon poslova vezanih za osiguravanje javnoga reda i mira, od samog ulaza turista preko graničnih prijelaza do njihovog boravka u hotelima, privatnom smještaju i gdje već, izjavio je ministar Božinović u Pazinu.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo što je protočnost graničnih prijelaza u špici turističke sezone ostala na razini prošle godine usprkos porastu broja turističkih dolazaka od 16 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za Krstičevića

- Velikim angažmanom policijskih službenika, pogotovo granične policije, uspjelo se da se unatoč značajnom povećanju broja turista i zakonodavnih promjena na razini EU boravak na graničnim prijelazima nije produljio. Naravno da se čeka, ovo je takvo doba godine kada su gužve, ne samo u Hrvatskoj nego diljem Evrope, nešto što je neizbježno, rekao je Božinović, ističući da je takvim prilikama pogodovao i preventivni angažman Vlade premijera koji je u dogovoru sa slovenskim premijerom i predsjednikom Europske komisije uspio ishoditi zadovoljavajući aranžman.

Na novinarski upit da komentira odluku ministra Krstičevića da i dalje ostane ministar, ministar Božinović je rekao: "Ja nisam ni u jednom trenutku dvojio da će Damir ostati dovršiti važan posao koji je krenuo raditi skupa s Vladom, s predsjednikom Vlade, sa svima nama, ali on je bio taj pokretač reformskih poteza u smislu donošenja strategije nacionalne sigurnosti, prema tome general me ni ovaj put nije iznenadio". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter