Turisti će padati preko kanala, a ugostitelji žaliti za gostima

Radovi na Kapitolinskom trgu počinju danas, a ugostitelji su u očaju (M. ANGELINI)
Radovi na Kapitolinskom trgu počinju danas, a ugostitelji su u očaju (M. ANGELINI)

Nakon što je jučer, konačno, asfaltiran prekop Ulice Sergijevaca, danas bi, prema najavama, trebali krenuti radovi na Kapitolinskom trgu. Dakle, riječ je o plinofikaciji samog središta grada. I to u turističkoj predsezoni. Kopa se i praši u vremenu kada se uređuju lokali, postavljaju vanjske terase i pripremaju objekti da nakon zimskog sna uhvate prve turiste. Približavaju se i blagdani i to Duhovi koji padaju ove godine 24. svibnja, kada mnogi Bavarci kreću na svoj 14-dnevni odmor. A u Puli će ih u samom središtu dočekati - gradilište!

Rupe po Kandlerovoj

Na Kapitolinskom trgu kopat će se, tako, kanal u duljini od oko 40 metara u kojem će se zamijeniti stara cijev. Nakon toga slijedi plinofikacija Kandlerove ulice. Intencija je da se ona ne kopa već da se nove cijevi ubacuju u stare zbog čega bi se u toj ulici svakih 70, 80 metara, trebala otvoriti rupa. Masa turista i jučer je zaobilazila građevinske strojeve i radnike u Ulici Sergijevaca. Uskoro će i u Kandlerovoj, glavnoj poveznici između Arene i Foruma. Kako najavljuje direktor Plinare Dean Kocijančić, ovi bi radovi trebali trajati do 5. lipnja, odnosno do kraja praznika Nijemaca i Austrijanaca.

- Plinofikacija se jednostavno mora završiti jer uskoro slijedi gašenje pogona opskrbe gradskog plina. Kako da kažemo ljudima u Kandlerovoj, gdje je smješteno mnogo restorana koji kuhaju na plin, da im nećemo osigurati novi energent, a stari ćemo im isključiti. Ako ne napravimo novu mrežu "skočit" će oni, jer neće moći kuhati. Uvijek postoje argumenti za i protiv, ali molim za malo strpljenja jer mi ćemo radove odraditi što brže, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić, koji smatra da arheologija neće biti problem jer će se radovi odvijati na trasi gdje je i do sada bila položena stara mreža ili kroz postojeću instalaciju, pa bi sve trebalo proći bez kašnjenja.

Loš dinamički plan

No, otvorene kanale, šljunak i prašinu u središtu grada kritizirao je i predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Marko Martinčić na Gradskom vijeću. Martinčić je naveo da se takvo što nije smjelo dogoditi na početku turističke sezone, iako je svjestan da se

plin nije mogao isključiti zimi zbog dječjeg vrtića i Zavoda za mirovinsko osiguranje smještenih na ovoj trasi.

- Kod takvih stvari očito je nedovoljno dobar dinamički plan, a meni se čini i neusklađenim. Čak bi rekao da Plinara nije kriva jer ona svoje radove odradi brzo, ali završno asfaltiranje čeka se jako dugo. Pa dovoljno je vidjeti Splitsku ulicu koja nikako da se asfaltira ili mjesec dana šljunka i prašine u Carrarinoj ulici, kaže Martinčić, koji smatra da je velik raskorak u dinamičkim planovima između Plinare i onih koji odrađuje završne radove.

Pomirljivija je ipak predsjednica Mjesnog odbora Stari Grad Sonja Fable koja kaže da to što radovi na Kapitolinskom trgu kreću danas, znači i da imaju rokove dovršetka koji će se poštovati.

- Prema informacijama koje imam, trebali bi trajati do kraja svibnja i tada to neće biti strašna stvar za starogradsku jezgru jer, realno, sezona nam ne počinje 1. svibnja, već 15. lipnja. Mislim da se svi zajedno trebamo malo strpjeti. Svima je neugodno kada se kopa, ali ništa se nije radilo 50 godina i ovo je, očito, neophodno da bi dobili kvalitetnije uvjete. Ukoliko se budu poštovali rokovi do kraja svibnja, neće biti velike štete za turističku sezonu, smatra predsjednica Mjesnog odbora Stari Grad Sonja Fable.

Njeno mišljenje ipak ne dijele ugostitelji na Kapitolinskom trgu i u Kandlerovoj ulici.

- Krivo mi je što gradski oci nemaju osjećaj da puno ljudi jedva čeka da krene ljeto i da otvore svoje lokale, a oni jedva čekaju svibanj i lipanj da počnu kopati, kaže nam Siniša Šakić iz objekta "Municipio" na Kapitolinskom trgu. Dodaje da najam uredno plaćaju, kao i zakup javne površine koji nije mali, a upravo je ovih dana posred terase "istočkana" trasa budućeg plinovoda. - Sve ću morati maknuti, a onda ne znam što ću. Dajbože da sve bude brzo odrađeno, ali ako naiđu na bilo kakvo arheološko nalazište, što onda? A ja cijelu zimu čekam da počnem raditi. Svjestan sam da se plinovod mora napraviti, nisam lud, samo je pitanje loše odabranog tajminga, rezimirao je Šakić.

Ne očekuju komplikacije

Mladen Premuš iz objekta "Leut", kao vijećnik u Županijskoj skupštini, upitao je istarskog župana Valtera Flegu o toj problematici te od njega dobio odgovor da su svjesni delikatnosti Kandlerove ulice, ali da će sve probati riješiti brzo ubacivanjem novih cijevi u stare.

- Međutim, kako su mi rekli znalci, to je tehnički neizvedivo. Usto, u ovoj se ulici nije radilo pola stoljeća, oni niti ne znaju u kakvom je stanju ta instalacija ispod. A ako budu morali kopati, kažu da će se obeštetiti stari potrošači plina. Bude li došlo do komplikacije, kažu, sve će prolongirati za dvije, tri godine kada će tražiti sredstva od EU fondova za temeljitu rekonstrukciju ove ulice, a tada će ići mijenjati i svu instalaciju. Ja ću ostati bez plina u kući, ali i bez gostiju u lokalu, ističe Premuš.

Kaže i da mu je nevjerojatno da su se sjetili kopati uoči sezone, jer, počnu li kopati, bez obzira da li ubacuju u postojeće cijevi, morat će donijeti mehanizaciju i dizati ploče, a sve će se to itekako osjetiti u poslovanju. Morat će, kaže, izmjestiti i terasu, a tu javnu površinu ne plaća jeftino.

- Jednostavno trebalo je to raditi prije sezone ili pustiti za rujan. Kada nismo imali nove instalacije 30, 40 godina, mogli smo bez njih još tri mjeseca. Ovako niti radimo uslugu turistima koji će morati preskakivati preko kanala, niti nama ugostiteljima koji živimo od ljeta. A slika strojeva i bagera neće dati baš lijepu sliku o gradu, niti će to biti dobro za promociju turizma, kaže Premuš.

S njim se složio i Goran Kujundžić iz objekta "Debeli i mršavi". Iako on nije gazda, kaže, vlasnika objekta sigurno ne vesele radovi uoči dolaska gostiju. Kaže da je već čuo od drugih gostiju negodovanje zbog kopanja Ulice Sergijevaca i Carrarine. Suludo je, kaže, kretati sada u te radove. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ i Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter