Turisti-biciklisti žele da vozaci pokažu više obzira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 240 biciklista turista ovog je tjedna zaposjelo Porec, tocnije bike&bed hotel Valamar Pinia hotelske kuce Riviera Adria. Rijec je o jednoj od prvih vecih organiziranih grupa turista koje su u Istru došle posredstvom austrijske turisticke agencije Istriabike.

Tu agenciju vodi mlada austrijska triatlonka Barbara Tesar. Cikloturiste iz Austrije, Njemacke i Švicarske u Istru Tesar dovodi vec deset godina te kaže da još nikad nije imala toliki interes za Istru kao ove godine kada ce uz Piniju puniti i hotele Pical te Diamant iste hotelske kuce. Ima porast broja gostiju za cak 30 posto, a planira u predsezoni u Porec dovesti oko tisucu cikloturista, što ce donijeti profit od milijun eura hotelijeru i drugima cije usluge ti turisti koriste.

Grupe, vecinom sportaša i njihove pratnje, cestovnih biciklista, ali i rekreativaca, pa cak i profesionalnih sportaša iz austrijske nacionalne reprezentacije, pocele su dolaziti vec krajem ožujka, a hotele ce puniti sve do kraja svibnja. Direktor ovog, jedinog hotela u Hrvatskoj koji ima certifikat poznatog njemackog biciklistickog kluba ADFC-a, Ozren Renko ocekuje da ce u ovoj predsezoni, zahvaljujuci ovoj agenciji, cak 30 posto svih gostiju ciniti biciklisti. Barbara Tesar nam kaže:

- Pet puta tjedno nudimo našim gostima razlicite rute kojima mogu biciklirati. Imamo, primjerice, rute do Rovinja, do Ucke, istocnom obalom Istre... Za njihovu pratnju organiziramo biciklisticke rute koje su povezane s gastronomijom pa, primjerice, te grupe vodimo do Motovuna na kušanje specijaliteta od tartufa. Posezona nije toliko interesantna sportašima, ali tada radimo s rekreativcima srednje životne dobi, prica nam Tesar.

Kaže da su svi gosti oduševljeni Istrom, koja ima predivne krajolike, odlicne i lijepe staze. Medutim, veli da cesto problem predstavlja nerazumijevanje domacih vozaca za bicikliste na cesti.

Kaže da je Istra u zadnjih deset godina ipak napravila dosta što se tice biciklisticke infrastrukture, ali da ima još jako puno posla. Nažalost, kaže da Istra u bližem inozemstvu još uvijek nije prepoznata kao bike destinacija.

- Cesto su staze polovicno oznacene pa gost koji dode na pola puta više ne zna kud bi. Biciklisti se cesto žale i na neke asfaltirane ceste koje su u lošem stanju, kao primjerice ona do Karojbe, iako se primjecuje svake godine sve bolji standard infrastrukture. Takoder, primjecujem da nitko nije nadležan za uredenje i održavanje biciklistickih staza, požalila se Tesar.

- Pinia je lani dobila ADFC certifikat buduci da je jedna njihova grupa ovdje dolazila pet godina na bicikliranje i bili su jako zadovoljni uslugom. Sada smo pokrenuli proces certifikacije za još tri naša bike hotela - Diamant u Porecu, Allegro u Rapcu te Koralj na Krku, kaže nam Renko. (Barbara BAN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter