Turisti bi za Uskrs u prirodu, a kiša remeti planove

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Kišovito vrijeme umanjilo je broj dolazaka turista u Hrvatsku. Do 19 sati kroz granične prijelaze Kaštel i Plovaniju prešlo je 13 i pol tisuća stranaca.

Na granici je gužva manja nego lani kad je do ponoći na Veliki petak ušlo nešto više od 18 tisuća stranih gostiju, a tijekom našeg popodnevnog posjeta Kaštelu prevladavali su gastarbajteri, Slovenci vikendaši i Talijani, ali i nešto Austrijanaca, Švicaraca i Nijemaca koji su imali slobodan petak.

- Dolazimo na tjedan boravka u prirodi, da vidimo ostavštinu rimske kulture i bicikliramo kroz mala sela. Vozit ćemo s grupom i ostajemo u hotelu Pinia u Poreču, veli nam Andrea Woher iz okolice Züricha koja još nije bila u Hrvatskoj, no njezin životni suputnik Andreas redovito biciklira po Mediteranu. U Istri je bio nekoliko puta i komentira kako je kod nas priroda ljepša negoli u susjednim zemljama. Pomalo su zabrinuti za vremensku prognozu, no, kao i ostali turisti, nadaju se najboljem.

- Što ćemo raditi ako padne kiša? Družiti se s prijateljima kako god, ali očekujemo da vrijeme neće biti tako loše, komentira Sergio Tatner iz Trsta koji će zajedno sa suprugom i grupom prijatelja odsjesti u porečkom hotelu Materada.

Kako je padala noć, gužve su bile sve veće iako ne toliko kao i na slovenskoj granici, saznajemo od Eda, mladog građevinara iz Kranja.

- Idemo u Barbarigu, moramo srediti apartman prije ljeta. Često smo ovdje, ali primjećujem da su cijene sve veće, kaže Edo dok njegov sugrađanin Fajmut Klemen s brojnom obitelji odlazi do svog apartmana u Premanturu kako bi "boravio u prirodi, brinuo o vrtu i prošetao Kamenjakom". (M. DAMJAN; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter