Turiste umjesto cvrčaka budi pneumatski čekić

Kuća koju iznajmljuje Moreno Čekada
Kuća koju iznajmljuje Moreno Čekada

Uvodimo li to u Labinu novu atrakciju istarskog turizma zvanu buđenje pneumatskim čekićem, ironično se pita Moreno Čekada u svome pismu gradskim vijećnicima, kojim traži da lokalna samouprava konačno, po uzoru na ostale u Istri, uvede zabranu građevinskih radova ljeti te tako osigura primjerene uvjete gostima iznajmljivača apartmana i kuća za odmor.

"U obližnjem Rapcu obustavljeni su radovi od 15. lipnja do 15. rujna... A ovdje sjednu da doručkuju u tišini uz cvrčke, a bager gusjeničar neprekidno tuče po kamenu. Tko ne bi izludio!?", kaže Čekada, čiji je zahtjev vlastima na posljednjoj sjednici prenio vijećnik Josip Škopac. Zbog nezadovoljstva gostiju cjelodnevnom bukom teške mehanizacije stotinjak metara od njegove kuće za
odmor s četiri zvjezdice u zaseoku Čekadi kraj Streljane, ni pola kilometra od centra Labina, bezuspješno je reagirao pri Gradu, turističkoj zajednici, policiji, Državnom inspektoratu, sanitarnoj inspekciji.

- Svi vele da su nemoćni jer gradska uprava nema primjerenog propisa koji bi takav problem regulirao, objašnjava Čekada te najavljuje da će o svemu pisati i ministru turizma Veljku Ostojiću.

- I u TZ-u su mi priznali da bilježe sve brojnija negodovanja iznajmljivača, upozorava naš sugovornik.

Da Turistička zajednica Labina bilježi pritužbe iznajmiljivača , doduše ne toliko česte, potvrdila nam je i direktorica ureda Radmila Paliska Kos.

- Prije tri godine naše je Turističko vijeće Gradu dostavilo traženo mišljenje o razdobljima kada bi trebalo obustaviti teške građevinske radove - od Uskrsa do kraja rujna - no lokalna uprava još nije donijela takvu odluku, dodala je.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika kaže da je odluka koja će regulirali građevinske radove u
turističkoj sezoni praktički spremna pa bi vijećnici o njoj mogli raspravljati već na idućoj sjednici. "Vrijedila
bi od iduće godine, tako da si građevinari i investitori mogu planirati posao", rekao je i napomenuo da Grad radove dosad nije zabranio ni u Rapcu, već je samo građevinare pozvao na razumijevanje.

- Ne smijemo praviti razliku s građevinskim tvrtkama koje su ionako ugrožene, bez posla. Uostalom, i te kuće za odmor i bazeni, čije vlasnike sada smeta buka, gradile su se tijekom cijele godine. Moglo bi biti više solidarnosti među investitorima u nekretnine za iznajmljivanje ne bi li se i drugima omogućilo da završe ulaganja. Najlakše je uvesti zabranu od 15. lipnja do 15. rujna, dodao je Demetlika, rekavši da je i turistička sezona sve duža. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

OPŠIRNIJE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter