Turiste treba upozoriti na opasnosti

Policijski info punkt u turističkom naselju na Verudeli
Policijski info punkt u turističkom naselju na Verudeli

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i direktorica TZ Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj jučer su zajedno s načelnicom Policijske postaje Pula Tatjanom Božac Maksić i voditeljicom Odjela prevencije Policijske uprave Istarske županije Alicom Rosić Jakupović posjetile info punkt postavljen u turističkom naselju Verudela.

Dio preventivne akcije

- Sigurnost turista nam je na prvom mjestu, a ova akcija za cilj ima preventivno djelovanje kroz upoznavanje turista sa zakonskim regulativama, ali i potencijalnim opasnostima, upravo da bi za vrijeme boravka u našemu gradu izbjegli eventualne neugodnosti. Grad ovu akciju podržava kroz Vijeće za komunalnu prevenciju koje je projekt "Sigurnost u turističkoj sezoni" uvrstilo u svoj Operativni plan za 2015. godinu, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

- Turistička zajednica se među prvima uključila u ovaj projekt. Smatrali smo da je vrlo bitno educirati i informirati naše turiste, brinuti se o njihovoj sigurnosti da bi im odmor u našemu gradu prošao što ugodnije, priopćila je direktorica TZ-a Pule.

Policijski info punkt već petu godinu zaredom djeluje kao dio preventivne akcije tijekom ljetnih mjeseci u svim većim turističkim naseljima na području koje pokriva Policijska postaja Pula.

U brošurama korisni savjeti

- U Puli je info punkt dosad bio na lokacijama Verudele, Valsalina i AK Stoje. Ova se akcija pokazala vrlo korisnom, a turisti su je dobro prihvatili, istaknula je Božac Maksić. - Osim domaćih, za vrijeme trajanja turističke sezone ostvarujemo i međunarodnu suradnju s policijskim službenicima koji nam uvelike olakšavaju posao, nadodala je načelnica. Alica Rosić Jakupović kazala je da je izrazito veseli što je projekt "Sigurna turistička sezona", u sklopu kojega se održava spomenuta preventivna akcija, podignut na nacionalnu razinu te da i ostale morske uprave djeluju po uzoru na pulsko-istarski projekt.

Glavi cilj policijskog info punkta je da policijski službenici kroz izravan kontakt i podjelu brošura turistima pruže osnovne informacije te korisne savjete i upozorenja o mjerama samozaštite. Na info punktu mogu se pronaći brošure na više stranih jezika koje turistima pružaju mnoštvo korisnih podataka o tome kako izbjeći džepne krađe, provale u apartmane, vozila, krađe bicikala, krađe na plaži. Osim toga, tu se nalaze i pravila ponašanja na moru te osnovne informacije o tome na što se sve treba paziti na hrvatskim cestama pa se od ove godine na info punktu može pronaći i brošura o prometnoj preventivi. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter