Turiste privlači zanimljiva rimska povijest Pule

Kandlerovom su se izmjenjivale grupe različite provenijencije (N. LAZAREVIĆ)
Kandlerovom su se izmjenjivale grupe različite provenijencije (N. LAZAREVIĆ)

Sivi oblaci i kiša koja je u srijedu povremeno sipila izmamili su u središte grada brojne turiste koji su u Pulu doputovali iz drugih istarskih turističkih središta. Neki su, kako smo doznali, potegnuli čak iz Rijeke. Arena je glavni pulski turistički adut koji i u predsezoni mami brojne goste koji su se i jučer gužvali ispred ulaza.

Dosad stiglo gotovo 30 tisuća gostiju

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, kaže da su Pulu od 1. siječnja do 8. svibnja posjetila 27.704 turista koji su ostvarili 82.697 noćenja. Ove je godine, u odnosu na lani, ostvareno šest posto više dolazaka i sedam posto više noćenja. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske (8.120), Njemačke (4.251), Slovenije (3.847), Austrije (3.675) i Italije (2.623).

- Hrvati su najbrojniji jer se u ovom razdoblju održavaju sportske pripreme i seminari, ali i poslovni sastanci. Ostali su tradicionalno gosti za Uskrs, a Slovenci i oko 1. maja. Ovih dana u Puli je prisutno oko 1.260 gostiju. Oko 45 posto njih smješteno je u hotelima, oko 17 posto u kampovima, 15 posto u turističkim naseljima i hostelima, 12 posto su u čarteru, dok su ostali smješteni kod malih iznajmljivača ili u vikendicama, kaže nam Cinkopan Korotaj.

Turisti s kojima smo jučer razgovarali dok su bili u obilasku grada bili su zadovoljni svojim boravkom u Hrvatskoj. Nismo, naime, zabilježili nijednu primjedbu.

Miks starog i novog u centru

Martin Ohorčička iz Češke u Pulu je jučer stigao iz Rijeke, gdje je odsjeo. S prijateljem će u Hrvatskoj boraviti tjedan dana te, osim Rijeke, obići Pulu, gdje je, kako nam je rekao, stigao "tek prije 30 minuta". Namjerava obići Arenu i druge kulturno-povijesne znamenitosti. Prije Pule, obišao je Plitvička jezera i Risnjak.

- U Puli mi je zanimljiva rimska povijest, a svidjela su mi se i Plitvička jezera te lijepa priroda, kaže Ohorčička. Cijene su, po njegovu mišljenju, niske.

I Dirk Wynberger iz nizozemskog Spykenissea jučer je u središte Pule stigao s grupicom prijatelja s kojima je odsjeo u autokampu Stoja. Doputovali su u utorak i u Puli ostaju još danas, nakon čega putuju na jug, sve do Dubrovnika. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter