Turiste invalide izbacili iz diskoteke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupi njemackih gostiju s invaliditetom posjet opatijskoj diskoteci Colosseum ostat ce u neugodnom sjecanju, jer su se - prema vlastitim rijecima - osjecali kao gradani drugog reda. Naime, u pismu koje su putem svog domacina Vladimira Mamule dostavili redakciji Novog lista, devet turista, od kojih nekolicina osoba s blagim poremecajima u razvoju, opisali su vecer u popularnom opatijskom okupljalištu koja se dogodila u prvoj polovici kolovoza.

- Vec na ulazu pustili su nas - kao grupu osoba s invaliditetom - preko volje, a kad smo sjeli za stol, receno nam je da je on rezerviran od ponoci. Preselili smo se na drugo mjesto praceni skepticnim pogledima osoblja. Jedan dio nas zaputio se na plesni podij, a druge je osoblje upitalo nisu li vec umorni i ne bi li trebali poci kuci, stoji u pismu koje potpisuju Tamara Winkler, Corinna Warlicke, Marylin Nadarse, Andrei Rackel, Gerlinde Butz, Axel Neske, Patrick Schhle, Olga Papasava i Michelle Trepiccioni.

Kako stoji u njihovu pismu, pitali su jesu li oni problem, i dobili potvrdan odgovor.- Šef Colosseuma kazao nam je da je za »disko uobicajena druga vrsta klijentele« i da »ovo nije disko za osobe s invaliditetom«, a napomenuto nam je da se ne zadržavamo više na plesnom podiju. Prema tome, trebali smo se ili zadržati u odvojenom dijelu prostora, ili ga napustiti. Odlucili smo se za ovo potonje, kažu u svom pismu njemacki turisti.

Vlasnik diskoteke Colosseum Nediljko Brko sjeca se spomenute grupe, ali iznosi i ponešto drugaciju verziju price, te objašnjava kako se radi o nesporazumu.

- To nije istina. Ta grupa gostiju bila je kod nas cetiri dana, imali su svoj stol i bili su jako dobri gosti. Bilo ih je pet ili šest, a primijetili smo da je medu njima i jedna maloljetna osoba, a mi u lokal uglavnom ne puštamo osobe mlade od 18 godina. U tome je bila stvar, jer mi ne diskriminiramo goste, vec radimo samo selekciju po godinama, a ne mogu kao vlasnik kluba dopustiti da se nakon ponoci u njemu zadržavaju maloljetnici, rekao je Brko i dodao kako su grupu ipak pustili u klub.

No, objašnjava, vecina stolova je bila zauzeta i oni nisu mogli dobiti stol koji su željeli, u blizini plesnog podija, pa su nakon nekog vremena napustili klub.

Njegove rijeci opovrgava Vladimir Mamula, domacin kod kojeg je grupa odsjela. - Kako su mi gosti prenijeli, problem je bio upravo u vlasniku. Konobari su bili pristojni, a vlasnik ih je izbacio. Medu njima nije bilo maloljetnika, kazao je Mamula i svoje rijeci argumentirao i podacima iz dokumenata gostiju - najmlada osoba medu njima rodena je 1990. godine.


Podijeli: Facebook Twiter