Turista čas ima, čas nema, ali konstanta je da slabije troše

Uz medulinsku rivu još nema gužve (Z. STRAHINJA)
Uz medulinsku rivu još nema gužve (Z. STRAHINJA)

Nakon uspješnog turističkog svibnja, punog praznika i blagdana, koji su pogodovali dobrim brojkama, lipanj je sramežljivo počeo. Nešto lošiji rezultati u odnosu na lanjske  početkom prvog ljetnog mjeseca posljedica su promjenjivog vremena, Europskog nogometnog prvenstva, ali i činjenice da nema školskih praznika.

U Medulinu, gdje još uvijek traju pripreme za ljeto, o pravoj turističkoj sezoni nema ni govora. Ugostitelji uz medulinsku rivu tvrde da turista ima bitno manje nego lani u isto vrijeme, ali i među njima ima onih koji nalaze razumijevanja za takav sramežljivi početak ljeta.

Slabija potrošnja u odnosu na lani

- Manje je gostiju nego lani zbog loših vremenskih prilika, a i po potrošnji su slabiji nego prijašnjih godina. Ipak, zadovoljna sam, jer čim se vrijeme proljepša napuni nam se objekt, a tada je slično kao i prošlih godina, rekla je Dalia Pastor iz restorana, kafića i cocktail bara na medulinskoj rivi. Oko podneva, kada smo razgovarali s njom, gosti na terasama rive mogli su se prebrojati na ruke. Možda se gužva više osjeti navečer?

- Ne, još uvijek jako rano zatvaramo, čak i prije 23 sata, jer nema mladih u ovo doba godine. Ali nije to nikakvo iznenađenje, na to smo se naučili prijašnjih godina. Mislim da je problem Medulina općenito to što nema sadržaja za mlade, a u ovo nam doba dolaze uglavnom stariji gosti i obitelji, kaže Pastor.

Last minute ponuda je trend

U turističkoj agenciji na ulazu u mjesto razgovarali smo s Duškom Pribjegović koja, s obzirom da se bavi dugoročnijim rezervacijama, ne može govoriti o nekom aktualnom manjku turista. Štoviše, tvrdi da ih je ove godine i više nego ranijih godina u isto vrijeme, što je trend od lani. No, susreće se pak sa sve češćim "last minute gostima" i turistima koji itekako znaju iskoristiti situaciju na tržištu u kojem ponuda premašuje potražnju.

- Last minute ponuda je puno jača, nekada je do svibnja bilo rezervirano 80 posto kapaciteta, a sada je u petom mjesecu bukirano tek 50 posto smještaja, dok se ostalo rezervira u samoj sezoni. Takvi turisti itekako prate vremensku prognozu. Znaju da je ponuda veća od potražnje, da se više ne događa nedostatak kapaciteta, i strašno se cjenkaju. Izlože vam svoje uvjete i koliki im je budžet pa vas pitaju što im možete osigurati za to. Ako nećete vi, hoće neko drugi, ili treći. Na taj način u sve lošiji položaj stavljaju iznajmljivače. Za to nema iznimke, to rade Česi, Skandinavci, Nijemci... Traže od nas da se prilagodimo ostatku Europe, jer oni već kod kuće, da karikiram, dobivaju za tu cijenu i smještaj i put, zaključuje Pribjegović. Kaže da je Hrvatska, uz Italiju i Španjolsku, uvjerljivi dobitnik izbjegličke krize, ali se naši turisti i dalje guraju u srpanj i kolovoz.

Jučer je glavna porečka ulica u starogradskoj jezgri Dekumana bila prepuna turista. Dan prije bilo ih je daleko manje. Brojke variraju. Vidljiva količina turista u gradu slijedi meteorološke prilike -  čas kiša, čas sunce, čas ih ima, čas ih nema. Prodavačica suvenira Ivana u ulici Cardo Maximo koja se ukrštava s Dekumanusovom potvrđuje nam taj čudni sklop praznine i iznenadne punine porečkih ulica. (Zvjezdan STRAHINJA, Elio VELAN i Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter