Turist u Puli prosječno potroši 500 kuna dnevno

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Minimalno 500 kuna dnevno potroši prosječan turist na odmoru u najvećem istarskom gradu Puli. Rezultat je to istraživanja kojeg smo proveli tako da smo zbrojili uobičajene troškove, na primjer u slučaju da koriste gradski prijevoz, iznajme ležaljke i suncobrane na plaži ili se odluče na razgledavanje grada turističkim autobusom. U to smo ubrojili i maksimalne troškove odnosno ručak i večeru u restoranu, kilogram sezonskog voća na tržnici, dvije velike kave, dvije mineralne, jedno veliko pivo ali i kupnju jednih sunčanih naočala i šešira za plažu.

Prema analizi ADAC-a o vanpansionskim troškovima u pedeset ljetovališta u Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Hrvatskoj, Danskoj, Njemačkoj i Francuskoj, vidljivo je da je Hrvatska s cijenom potrošačke košarice od 163 eura ispod prosječne cijene vanpansiona od 175 eura. Povoljnije od nje su Bugarska, Grčka, Turska i Španjolska.

- Pivo je sigurno duplo skuplje nego u Pragu. Uglavnom sami kuhamo u kampu pa hranu nabavljamo u lokalnim dućanima, a povrće i voće kupujemo na tržnici koja je stvarno preskupa. Ponuda u restoranima je relativno dobra, iako smo prvu noć naručili ribu koja i nije bila nešto. Što se tiče cijena u restoranima, u prosjeku obrok košta 80-tak kuna, dok su kava i voda u boci skuplji nego kod nas, kažu Česi Jakub i Denisa.

- Uglavnom jedemo vani u restoranima, a na prvi pogled čini se da su cijene ipak više nego kod nas u Budimpešti ali opet niže nego u ostatku zapadne Europe… Glavni su nam trošak hrana, voda i kava koja je kod vas jeftinija, pričaju nam Mađari Andrea i Csaba Molnar. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter