Turist iz Srbije preminuo od posljedica utapanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrdesetogodišnji Igor Živanović, državljanin Srbije iz mjesta Šimanovci u Vojvodini, jutros je preminuo u pulskoj bolnici od posljedica utapanja u Gortanovoj uvali. Policiju je o smrti muškarca  bolnica obavijestila oko 12.30 sati.

Tragičan je to epilog dramatičnog pokušaja spašavanja Živanovića koji je u četvrtak oko 12.15 sati skočio u more ne bi li spasio svog 12-godišnjeg sina koji je sa stijene pao u more. Otac i sin neko su vrijeme plivali, ali valovi su oca nemilosrdno bacali na stijene te je od udaraca zadobio ozljede u predjelu prsa.

Izgubio svijest

Muškarac je progutao puno morske vode i u jednom trenutku izgubio svijest. Takovog su ga, u besvjesnom stanju, veliki i snažni valovi uzrokovani jugozapadnjakom, pogurali do plićaka u Gortanovoj uvali odakle su ga izvukli spasioci i kupači. Muškarac je bio živ, ali u jednom mu je trenutku prestalo raditi srce pa su spasioci i dvije liječnice koje su se zatekle na plaži započeli s njegovom reanimacijom do dolaska ekipe hitne pomoći koja je nastavila s reanimacijom slijedećih pola sata. Nakon što je vraćen u život 40-godišnjak je prevezen u pulsku Opću bolnicu te smješten na Odjel anestezije i reanimacije. Informacije koje smo u četvrtak dobili iz bolnice nisu bile optimistične. Iako su liječnici učinili sve, Živanović je 24 sata nakon utapanja u Gortanovoj uvali preminuo u bolnici. Dvanaestogodišnji dječak je pak zbog pretrpljenog šoka u četvrtak proveo u bolnici na promatranju i dijagnostici.

Zanemario zabranu

Državljanin Srbije nije jedini preminuli od posljedica utapanja tijekom četvrtka i petka kada su u Istri vladali nepovoljni vremenski uvjeti na moru. U četvrtak se tako u Rovinju oko 17.10 sati utopio 30-godišnji državljanin Litve, a jučer na plaži u uvali Sacorgiana 70-godišnji državljanin Ukrajine.

Državljanin Litve je u turističkom naselju u Rovinju otišao plivati u more unatoč postavljenoj zabrani, odnosno znaku za kupače da, zbog visokih valova, nije dozvoljeno kupanje. Nakon nekog vremena kupači su ga mrtvog izvukli iz mora, a mrtvozornik je pregledom tijela utvrdio da je smrt nastupila uslijed utapanja. Zabranu je u četvrtak oko 15 sati zanemario i 44-godišnji slovenski državljanin u Umagu, koji je na sreću ostao živ. On se tijekom plivanja nagutao morske vode te mu je pružena liječnička pomoć, a na vlastiti je zahtjev prevezen vozilom Hitne pomoći u bolnicu u Izoli.

Na plaži u uvali Sacorgiana u Puli jučer se oko 8.20 sati utopio 70-godišnji Ukrajinac, no detaljnije informacija o tom događaju tijekom dana nismo uspjeli dobiti.

Kupači oprez!

Zbog tragičnih događaja proteklih dana istarska policija kupačima savjetuje da prilikom izbora plaža, odaberu onu koja je ograđena s morske strane plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno.

- Ukoliko plaže nisu osigurane plutačama, ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, te koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba. Zabranjeno je plivanje na prostorima koji inače predstavljaju plovni put. Ne skačite u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, upozoravaju iz policije.

Prilikom kupanja je potrebno pratiti uvjete na moru, posebice ako se kupate na stjenovitim plažama, gdje nailazak valova može dovesti do ozljeđivanja kupača. U slučaju velikih valova, ne izlazite na otvoreno more i ne plivajte daleko od obale. Ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, ne plivajte neposredno nakon obroka. Ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući. Izbjegavajte plivati sami.

Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe. Roditeljima policija pak savjetuje da ukoliko koristite plaže gdje nije osiguran ulazak u more, obavezno budu uz djecu da se ne bi ozlijedila pri ulasku u more. Neplivačima ili osobama koje slabije plivaju savjetuje se da obavezno koriste pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača. Svim kupačima savjetuje se da ne plivaju u susret motornim čamcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima, te da ukoliko u vodi primijete nekoga u nevolji, odmah pruže ili potraže pomoć, te pozovu policiju na 192!

(Marica KOŠTA i Mateo SARDELIN)



Podijeli: Facebook Twiter