Turgut Oezal nije umro od trovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obdukcija trupla bivšeg turskog predsjednika Turguta Oezala koji je umro 1993., nije potvrdila sumnje u njegovo trovanje, premda su otkriveni tragovi otrova, piše turski tisak.

- Vijeće za sudsku medicinu završilo je istragu da bi otklonilo sumnje u vezi sa smrću bivšeg predsjednika, a zaključke će predati sudu, piše agencija Anadolija.

- Toksične tvari su pronađene, ali stručnjaci nisu mogli utvrditi je li otrovanje uzrok smrti, ističe informativna mreža NTV, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Mediji su pisali da je u Oezalovu truplu pronađeno više otrovnih tvari, napose pesticidi i radoaktivni elementi.

- Stručnjaci su otkrili toksične tvari, ali su ti otrovi prisutni u količini koja se može naći i u bilo kojem drugom ljudskom organizmu, ističe turski čelnik, a prenosi list Huerriyet.

Vijeće za sudsku medicinu zasad nije dostupno za komentar na ove informacije.

Mediji su nagađali da tragovi otrova pronađenih tijekom obdukcije ne upućuju na otrovanje, budući da su pronađene doze veoma male i nisu smrtonosne. Neke otrovne tvari mogle su ući u truplo kroz zemlju u koju je pokopan, pišu mediji.

Posmrtni ostaci Turguta Oezala ekshumirani su u listopadu da bi se utvrdio uzrok njegove smrti jer su članovi obitelji sumnjali da je otrovan.

Oezal, koji je za predsjednika izabran 1989., po službenim informacijama umro je od srčanog zastoja u 65. godini, u vrijeme mandata. Tada su počele kolati glasine o uzrocima njegove smrti.

Sadašnji predsjednik Abdulah Guel naredio je službenu istragu da bi se utvrdio uzrok smrti.

Istraga je u lipnju zaključila da je bivši predsjednik umro u sumnjivim okolnostima i predložila je ekshumaciju njegova trupla.

Oezal, koji je kurdskog podrijetla, umro je dok je tražio političko rješenje za kurdski sukob koji traje od 1984. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter