Turčinoviću novi državni rekord u maratonu handbikeom

Gracijano Turčinović oborio je vlastiti državni rekord (A. DAGOSTIN/arhiva)
Gracijano Turčinović oborio je vlastiti državni rekord (A. DAGOSTIN/arhiva)

Novi apsolutni nacionalni rekord u vožnji handbikea u maratonskoj utrci Maratoni d' Italia - Memorial Enzo Ferrari srušio je hrvatski reprezentativac Gracijano Turčinović iz Svetog Petra u Šumi, član pulskog Sportskog društva paraplegičara.

Najbolji hrvatski handbiker na utrci održanoj proteklog vikenda po lijepom vremenu u talijanskom Carpiju (pokrajina Modena) oborio je zapravo vlastiti rekord koji je postavio još 2011. godine na maratonu u Padovi. Tada mu je za dionicu od 42 kilometra trebalo 1:17:04, dok je ovoga puta bio brži za više od četiri minute pa sadašnji rekord iznosi 1:13:34.

- Dugogodišnji, svakodnevni naporni treninzi donijeli su rezultate, presretan sam. U Carpiju mi se sve poklopilo, startao sam u prvim redovima, pridružio se vodećoj grupi od deset hanbikera s kojom sam na polovici utrke održavao prosječnu brzinu od 37 kilometara na sat. Pri kraju utrke trojica nas krenuli smo u bijeg i do samog kraja pomagali si da izdržimo takav tempo, kaže Turčinović.

Na koncu je u jakoj konkurenciji između 37 sportaša osvojio odlično deveto mjesto. Pobjednik maratona bio je Talijan Giordano Tomasoni s vremenom 1:06:44, dok je Turčinović, nakon lanjskog nastupa na Paraolimpijskim igrama u Londonu, pokazao da može još bolje. Veli da je razmišljao o prekidu sudjelovanja na velikim natjecanjima, ali su ga adrenalin i čari navijačke potpore na maratonima ipak ostavili u top sportu.

Nastup u Carpiju potpomogli su Savez sportova Istarske županije, Savez sportova Grada Pule, Općina Sveti Petar u Šumi, Društvo tjelesnih invalida Pazin i Biciklistički klub MTB Istra iz Pazina.

Spomenimo da će član pulskog Sportskog društva paraplegičara Mladen Jurada, kao jedan od osmero hrvatskih reprezentativaca, u četvrtak otputovati na Europsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom koje se održava u Španjolskoj, na kojem će sudjelovati 170 sportaša iz 30 europskih država. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter