Turanj nije pikarin za antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simbol Premanture, njezin zvonik, ili kako ga Premanturci zovu turanj, vec godinama služi kao pikarin za antene dva mobilna operatera (VIP i T-Mobile). Prvo je bila postavljena samo jedna, no vremenom broj im se polako povecavao i danas je na tom objektu, saznajemo od predsjednika Mjesnog odbora Davida Paulette, ni manje ni više nego osam antena.

- Toranj je star 130 godina i sigurno ima drugih mjesta na koja su se antene mogle postaviti. Bit ce da je ovdje bilo najkomotnije i najisplativije staviti odašiljace. O zracenju necu govoriti jer nisam strucan, ali sigurno postoji. Na premanturskom brdu Gradina na ulazu takoder je dignuta jedna antena, pa su mogli i ove tamo staviti, kaže Pauletta.

U ime mještana, kojima se ne svida što se na njihov zvonik lijepi sve više antena, nedavno je i medulinskom nacelniku Goranu Buicu skrenuo pažnju na taj problem predlažuci da se premjeste u unutrašnjost zvonika.

Od donacelnika Damira Demarina saznajemo da je suglasnost za postavljanje antene dala porecka i pulska biskupija, u cijoj je nadležnosti zvonik, što su nam u biskupiji i potvrdili. Naknadu za antene u mjesecnom iznosu od 500 eura dobiva premanturski župni ured.

- Definitivno cemo razgovarati s biskupijom, koja je ugovorila postavljanje antena. No, ako se premjeste u unutrašnjost zvonika, pitanje je dometa signala. Nije niti rješenje staviti ih na staru školu jer bi i tamo nagrdivale objekt, kaže Demarin.

U Konzervatorskom odjelu u Puli rekli su nam da zvonik spada pod komunalne objekte i na njega je moguce staviti antene, i puno su puta dosad odobravali takve zahtjeve. Je li odobren i u premanturskom slucaju, nismo uspjeli saznati jer nam je odgovorna osoba porucila da ne daje izjave za medije.


Podijeli: Facebook Twiter