Tura od 146 kilometara automobilskom poviješću

Trg kao prije 80-ak godina
Trg kao prije 80-ak godina

Oko 30 starodobnih vozila okupiralo je u nedjelju ujutro vodnjansku Placu, otkud su se vozači nakon kratkih priprema uputili na 146 kilometara dug put Istrom, sa ciljem u Rovinju, u sklopu 11. Histria oldtimer rallyja. Od "Fiće" do Mercedesa, od Porschea do MG-a, poredali su vlasnici svoje limene ljubimce, ravnopravno, bez obzira na godine i društveni status. Bila je to prilika mnogima da se s nostalgijom prisjete, a oni mlađi i iz prve ruke vide kako su izgledali automobili izrađeni od metala i pogonjeni olovnim benzinom.

Jedan od atraktivnijih pokazala se crna Alfa Romeo Coupe iz 1957., kabriolet koji je iz Trsta doveo simpatični Guido Botteri. Alfu nosi i u srcu, pa i na ramenu, gdje je istetovirao njen prepoznatljivi amblem. Botteri, potvrđuju to i organizatori iz pulskog Oldtimer kluba Histria, na ovoj smotri sudjeluje jubilarni deseti put!

Zaljubljenik u stara vozila i dobar poznanik istarskih rallyja je i Mirko Maglica iz Kopra, koji je u Vodnjan dotjerao zeleni Renault 6 iz 1968., sklapan u ljubljanskom Litostroju.

- Vrlo je udoban kao limuzina, za ono vrijeme imao je dobru mašinu. Istina, ima malo kubika (845 ccm, 25 kW, op.n.), ali za naše prilike sasvim dovoljno. Motor mu je neuništiv. To je klasika koja se lako popravlja, kaže Maglica koji je na vožnju Istrom poveo i suprugu. Nedaleko od njegovog Renaulta, bio je parkiran još jedan francuski ponos - Citroen DS, popularna "Žaba", sa starim crnim talijanskim registracijama. Najstariji auto na Placi bio je pak Fiat Balilla iz 30-ih godina, pažnju je plijenila i crvena sportska Lancia, pa i otvoreni Land Rover, ništa manje nego atraktivni Fiat 850 Abarth. Sudionici Rallyja, uključujući i vozače pulskih Vespi iz 1958., krenuli su s trga prema Savičenti gdje ih je čekao prvi ispit spretnosti, a potom preko Barbana u Labin… (Z. STRAHINJA, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter