Tunis: Prosvjednici traže ostavku vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća Tunižana izašlo je u subotu na ulice glavnoga grada tražeći ostavku islamističke vlade koju narod okrivljuje za ubojstvo vodećega sekularnog političara prije 40 dana.

Agencije prenose da je riječ o najvećim prosvjedima otkad je 6. veljače Šokri Belaid ubijen pred kućom, što je potaknulo najveće nerede u državi otkad je u "revoluciji jasmina" 2011. s vlasti svrgnut Zine al-Abidin Ben Ali, nakon čega je počelo Arapsko proljeće.

Nastojeći suzbiti prosvjede premijer Hamadi Džebali podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto imenovan Ali Larajed, član islamističke stranke Enade, koji je osnovao novu koalicijsku vladu. U njoj su na mjesta ministara u ključnim ministarstvima imenovani neovisni kandidati.

No, prosvjednici su u subotu okrivili vladajuću stranku za Belaidovo ubojstvo te su zatražili Enadin odlazak s dužnosti. "Narod želi novu revoluciju", "Narod želi svrgnuti režim", moglo se pročitati na transparentima koje su isticali demonstranti.

Nitko nije preuzeo odgovornost za Belaidovo ubojstvo, a njegova obitelj za to okrivljuje Enadu. Njegova stranka opovrgava bilo kakvu umiješanost, a policija tvrdi da je ubojica radikalni salafistički islamist.

"Ubili su Šokrija, no ne mogu ubiti vrijednosti slobode za koje se on zalagao", rekla je Belaidova udovica Basma u subotu na suprugovu grobu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter