Tunis: Opći prosvjed zbog ubojstva političara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći tuniski sindikat UGTT najavio je da će u petak održati opći štrajk u znak prosvjeda zbog ubojstva oporbenog čelnika Mohameda Brahmija, dok se istovremeno u mjestu Sfax na jugu Tunisa održavaju prosvjedi. Brahmi, glavni tajnik stranke Narodni pokret i član tuniske skupštine, ubijen je u četvrtak hicima pred obiteljskom kućom u blizini Tunisa.

"Izvršni ured UGTT-a odlučio je ići u opći štrajk... bit će to politički štrajk u obranu Tunisa i prosvjed zbog ovog novog političkog ubojstva", rekao je Samik Tahri, glasnogovornik UGTT-a.

Tuniska policija suzavcem je pokušala u četvrtak navečer rastjerati stotine prosvjednika koji su se okupili pred uredom lokalne vlade u Sfaxu, prosvjedujući zbog Brahmijevog ubojstva. Prosvjednici su bacali kamenje na policiju, a zasad nema izvješća o ozlijeđenima.

Tuniski premijer Ali Larayed osudio je ubojstvo, ali i kritizirao prosvjede i pozive na građanski neposluh koji su uslijedili nakon vijesti o ubojstvu.

Petak je u Tunisu proglašen danom žalosti. Sjedinjene Države snažno su osudile Brahmijevo ubojstvo i pozvale na istragu kako bi se odgovorni izveli pred sud. Ubojstvo Brahmija osudili su i Europski parlament, čiji je predsjednik Martin Schulz zatražio da ono ne ostane nekažnjeno, kao i Vijeće Europe, javio je France presse. Osudili su ga i Švicarska, te francuski predsjednik Francois Hollande koji boravi u Sloveniji. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter