Tunis obilježio drugu godišnjicu revolucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviši tuniski dužnosnici obilježili su u ponedjeljak na svečanosti u središtu glavnog grada drugu obljetnicu revolucije u kojoj je srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Šef tuniske države Moncef Marzouki, premijer Hamadi Jebali i predsjednik skupštine Mustafa Ben Jaafar pozdravili su u ponedjeljak zastavu na svečanosti koja se odvija u ozračju napetosti. Njih su se trojica, zastupajući koaliciju na vlasti pod vodstvom islamističke Ennahde, okupila u nazočnosti brojnih političkih dužnosnika na Trgu Kasbahu, nedaleko od sjedišta vlade.

Nedugo nakon svečanosti, u skupštini su premijer Jebali i predstavnici dva sindikata potpisali "socijalni pakt". "Njime se namjerava uspostaviti razvijene odnose, utemeljene na organiziranom i socijalnom dijalogu triju strana garantirajući društveni mir i stabilnost", kazao je ministar socijalnih poslova Khalil Zaouia.

Potpisivanje tog teksta ima važan simboličan doseg s obzirom da su bijeda i nezaposlenost glavni uzroci revolucije zimi 2010. i 2011.

Od ljeta 2012. česti su štrajkovi, prosvjedi i sukobi između prosvjednika i policajaca. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter