Tunis nije samo odmor u luksuzu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada se spomene Tunis, obicno nas to asocira na iznimno povoljan smještaj u luksuznim hotelima i lagodan odmor. No, Tunis nije samo to. To je zemlja bogate povijesti, kulture i tradicije, trgovine i razlicitosti.

Tunižani su iznimni domacini, priredit ce vam topao docek i biti vrlo gostoprimljivi, a prodavaci na ulicama navest ce vas u beskonacna cjenkanja.



Prilikom posjeta ovoj zemlji, kao atrakcije ponudit ce vam jahanje na devi, ali i šoping u gradskim ulicicama gdje ce trgovci doslovno trcati za vama i nece popustiti dok nešto ne kupite. Naravno, cjenkanja su beskonacna, a u velikoj vecini slucajeva uspješna - dakako za kupce.

Tunis je ušao u povijest dolaskom Fenicana koji su, razvijajuci svoju trgovacku mrežu, osnovali niz postaja u zapadnom dijelu Sredozemlja te izvan Gibraltarskog tjesnaca. Ta je trgovacka mreža i danas zamjetna u gradskim ulicama gdje je sve u znaku trgovanja.



Nedaleko od glavnog grada Tunisa nalazi se pitoreskni gradic Sidi Bou Said, gdje dominiraju bijele kuce s plavim prozorima. Hodajuci njegovim ulicama, cini vam se kao da hodate nekim zacaranim svijetom iz bajki, toliko su sugestivne ulicice i kucice.

To je mjestašce s ulicama i trgovima pretvorenim u svojevrsni bazar, gdje i umjetnici izlažu svoje radove. I za umjetnost stalno se treba cjenkati, nerijetko se dogodi da umjetnici trce za vama sa svojim slikama pa i drasticno snižavajuci cijene.

S taksistima se takoder valja cjenkati do beskonacnosti, jer ce uvijek nastojati zadržati višu cijenu uz pricu "imam cetiri žene" ili "imamo devetero djece".

U jednom od brojnih gradskih barova turisti i putnici namjernici mogu se okrijepiti uz caj od mente s pinjolima, koji je tu specijalitet.



U gradskoj jezgri se osim onih sveprisutnih diljem svijeta, nude i tradicionalni suveniri, tipicni za taj kraj, koji su najprimamljiviji turistima.

Posjet Tunisu svakako valja iskoristiti i za obilazak ruševina Kartage. Da se podsjetimo, osnovali su je fenicki trgovci iz Tira, a uništili Rimljani tijekom Treceg punskog rata. Zbog njezina bogatstva i važnosti, Kartagu su još nazivali Draguljem Sredozemlja. Imala je masivne zidove duže nego u drugim gradovima toga vremena. Veci dio zidina je bio smješten na samoj obali. Bio je to obrambeni sustav od tri dijela - jarka s nasipom, manjeg zida i glavnog zida gdje je živio i dio kartaških vojnika.

Danas tisuce turista iz cijelog svijeta obilaze njezine ruševine, "dišuci" povijest i uživajuci biti dijelom svega toga.


Podijeli: Facebook Twiter