Tunis ne želi ponoviti "greške" Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je, kad je u pitanju turizam, nekim zemljama ogledni primjerak što ne napraviti. Naime, kako su prenijeli hrvatski portali, tuniški ministar turizma Mehdi Houass izjavio je da ne žele ponavljati hrvatske greške što se tice cijena, odnosno da ne žele podizati cijene iznad realnih za njihov životni standard te pretvoriti Tunis iz jeftine u elitnu destinaciju. Medutim, nije naveden izvor iz kojeg se prenosi njegova izjava.

Tunižane, kako pišu portali, ne smeta što ih se zove jeftinom destinacijom jer ih raduje što svoje kapacitete po takvim cijenama pune gotovo citave godine, a ne da rade dva do tri mjeseca godišnje kada nabijaju cijene, navodno kao Hrvatska. Tunižani takoder navode da u najmanju ruku "nije lijepo" što se hrvatski turizam i ministar Damir Bajs oslanjaju na to koja ce od mediteranskih zemalja zapasti u probleme jer bi stoga njihovi turisti bili primorani odabrati Hrvatsku za svoj odmor.

Svaka destinacija ima svoju cijenu


Hrvatski turisticki sektor na ovakve je izjave s tuniške strane reagirao jednoglasno - svaka destinacija ima svoju cijenu i za to postoje razlozi. A, uostalom, Tunis i Hrvatska nisu turisticke zemlje koje bi jedna drugoj bile konkurencija jer imaju drugacije proizvode, ponudu, i uvjete poslovanja.



- Oni kažu da se ne žele ugledati na nas, ali i mi možemo reci da se ne želimo ugledati na njih. Tržište je ono koje ce reci jesu li cijene visoke ili ne, rekao je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristian Šustar te istaknuo da se Hrvatska i Tunis ne mogu usporedivati u turizmu prije svega zato što Tunis ima drugaciju klimu koja mu omogucava da posluje veci dio godine. Druga bitna stvar je da se hrvatski turizam poceo drugacije razvijati nego tuniški.

- Mi spadamo u krug europskih zemalja kao što su Italija, Francuska i Španjolska i s njima se trebamo usporedivati. U Tunisu su, primjerice, prosjecne place od 120 do 230 eura, i svi drugi ulazni troškovi su im drugaciji nego kod nas. Kada odbijemo od naše cijene place, sve troškove i davanja državi, na kraju poslujemo u minusu, kazao je Šustar.

Veli da si turizam u zemljama takvog životnog standarda može na neki nacin priuštiti da na jednog gosta ima pet zaposlenih, zbog cega se gost u takvim hotelima i destinacijama osjeca kao kralj. Medutim, svih tih pet zaposlenika koštaju kao jedan u Hrvatskoj.

Tržište najbolji arbitar


- Nismo iste destinacije iako, nažalost, imamo i puno slicnosti - a to je da i dalje idemo na masovnost, da nam je turizam vezan samo uz plažu. Što se pak tice komentara da se ministar Bajs ili netko od turistickih djelatnika radovao nevoljama Tunisa i Egipta i na racun toga pozivao goste u Hrvatsku, to su niski udarci i jednostavno nisu istina, veli Šustar.

Predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija Boris Žgomba pak ne vjeruje da je tuniški ministar turizma uopce to izjavio i smatra da je vecina navoda zapravo samo interpretacija novinara.

- Politika cijena je autonomna stvar svake destinacije, a jesmo li pogodili ili ne, pokazuje sezona. Prošla sezona pokazala je da je omjer cijene i kvalitete pogoden. Meni nije poznato da se itko iz turistickog sektora na neki nacin nasladivao ili oslanjao na probleme drugih zemalja i time sebi stvarao bolje rezultate, istice Žgomba.

Spomenute navode uopce nije htio komentirati savjetnik predsjednika države za turizam Veljko Ostojic. - Svatko neka stvara turizam kakav treba, kakva je potreba i kakav je moguc u situaciji. Komentirati to, u najmanju je ruku nekorektno. Tržište ce reci tko je uspio, a tko nije, zakljucio je Ostojic.

Za razliku od nekih drugih europskih zemalja, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija još uvijek nije skinulo preporuku da se ne putuje u Tunis zbog narušenog sigurnosnog stanja uzrokovanog demonstracijama i prosvjedima u toj zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter