Tunis dobio novi ustav, nazire se izlazak iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tuniski čelnici u ponedjeljak su potpisali novi ustav, povijesni tekst koji bi trebao omogućiti toj zemlji, kolijevci Arapskog proljeća, izlazak iz duboke političke krize, prenose agencije.

Predsjednik Moncef Marzuki, dosadašnji premijer Ali Larajed i predsjednik Ustavotvorne nacionalne skupštine Mustafa Ben Džafar potpisali su temeljni zakon uz pljesak zastupnika koji su ga usvojili u noći između nedjelje i ponedjeljka nakon dvije godine napetih pregovora o tekstu ustava, prenosi agencija AFP.

Nakon objave u službenom listu, ustav će postupno stupati na snagu, u očekivanju izbora novog parlamenta i predsjednika republike koji bi se trebali održati tijekom 2014.

Tekst ustava potvrđuje da je islam državna religija, ali se utvrđuje i sloboda vjeroispovijesti. Prvi put u arapskom svijetu uvodi se ravnopravnost muškaraca i žena u izabranim skupštinama, te su analitičari ocijenili da je riječ jednom od najnaprednijih ustava u arapskom svijetu, navodi Reuters.

Novim ustavom trebalo bi se izbjeći moguće buduće uvođenje diktature u Tunisu, koji je duže od pola stoljeća trpio diktaturu tijekom vladavina Habiba Bourgibe i zatim Zine El Abidine Ben Alija. Ustavnim kompromisom se također osigurava određeni utjecaj islamista, u zemlji koja ima jaku sekularnu tradiciju.

Marzuki je pozdravio "pobjedu nad diktaturom" i naglasio da se radi o etapi učvršćenja demokracije. On je istaknuo da je pred njima još dug put i da vrijednosti ustava trebaju postati vrijednostima njihove kulture.

Tunis će do održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora predviđenih kasnije ove godine voditi nepolitička vlada stručnjaka. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter