Tunis: 56 zatvorenika štrajka glađu, 2 umrla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tuniskom zatvoru glađu štrajka 56 zatvorenika, većinom islamističkih militanata, a troje ih je "u zabrinjavajućem stanju", rekao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa Father Saihi.

"Ukupno štrajka 56 zatvorenika. Trojica među njima su u manje ili više zabrinjavajućem stanju", rekao je Saihi nekoliko sati nakon što je objavljena vijest o tome da je nakon dugotrajnog štrajka glađu zbog boravka u zatvoru preminuo i drugi islamistički militant. Prvi je od iscrpljenosti umro u četvrtak.

Uhićeni su u sklopu istrage o napadu na zgradu američkog veleposlanstva 14. rujna, iako dio njih ne pripada radikalnom islamističkom pokretu. Trojica zatočenih u kritičnom su stanju, jer odbijaju uzimati hranu od 17. listopada, a dvojica među njima obećala su da će u subotu prestati štrajkati glađu.

Pregovori su u tijeku i s ostalim štrajkašima, a ministarstvo je stupilo u kontakt i konzultira se s udrugama civilnog društva, rodbinom i prijateljima zatvorenika, nastojeći ih nagovoriti da prekinu štrajk. Većina od 56 zatvorenika štrajk glađu je počela između 9. i 16. studenoga. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter