Tunika - lagana za nošenje i kombiniranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da je u modi odavno izmišljeno sve, svako toliko se iz naftalina izvlace neki odjevni predmeti na koje smo pomalo zaboravile. Iz modne povijesne škrinjice sada su na svjetlo dana izašle tunike. Taj je komad odjece kao stvoren za današnje recesijske prilike (iako rijec kriza teško prelazi preko usana naših politicara). Nekoliko ih je sasvim dovoljno da svaki put iznova preobrazite garderobu. Tunika asocira i na hipi generaciju (ciji su pripadnici sada vec u ozbiljnijim godinama), djecu cvijeca, rock koncerte, ali i zalaganje za vodenje ljubavi, a ne rata (i danas bi nam taj slogan dobro došao).
Uz pomoc tunika mogu se graditi razni stilovi koji ce poslužiti za (modnu) šetnju svjetskim meridijanima i paralelama. Mogu biti vrlo jednostavnog geometrijskog kroja te asocirati na Japan i spustiti se do, pa i preko koljena, a nose se uz nešto krace hlace uskih nogavica. Modnu zanimljivost im daje boja odnosno slaganje dvije boje poput crne i ciklame ili bijele i ljubicaste, ali i spoj vjecne crne i bijele ili nekih jarkih tonova.Tunika može biti i poput kratke haljine na preklop te imati visoko postavljeni sjajni pojas iste boje odmah ispod grudi. I tu su nužan dodatak uske hlace. Uz sandale visokih ili niskih potpetica (ovisno o afinitetima) nosit cete je za toplih dana, dok je sada spojite s gležnjacama za zimska uživanja.Tunika može biti i od šarenog pamucnog materijala sa zanimljivim printovima te visokim izrezima na bokovima. Dužina tada može biti do sredine lista uz spoj s jako uskim hlacama. Takva kombinacija pomalo združuje Afriku i Indiju.Uz šarenu tuniku nužne su jednobojne hlace (osim ako niste majstorice u slaganju šarenog sa šarenim), ali puno je zanimljivija obrnuta kombinacija.Kratke tunike s laganim laštikom oko vratnog izreza i na dnu rukava dobre su za seksi izgled jer možete imati obnaženo jedno rame. Njihova je ljepota u tkanini i bojama. Velika je razlika ako je tunika od svile ili pamucne gaze, ako ima uzorak poput onog s muških kravata ili je krase i dalje moderno cvijece ili modna novost zvana leptiri. Tunika i hlace od svile modni su duo u kojem možete i na svadbu (uz uvjet da nije vaša).Tunike mogu biti i djevicanski bijele ili tu bjelinu oko vratnog izreza i na dnu tunike može krasiti neki vez kao podsjetnik na, na primjer, bogatu hrvatsku folklornu baštinu. Ako je još netko u familiji spretan s iglom i koncem, ovo je prava prilika da pokaže što zna i umije. Rezultat ce biti autorska tunika.
Uz bijelu kao vjecnu boju ne zaboravite na sve nijanse plave koja asocira na more. Na tunikama možete primijeniti i batik-tehniku bojanja. Malo prosurfajte internetom i ne bi trebalo biti previše teško imati autorski otisak na osebujnoj tunici.Ne zaboravite da ona može biti prugasta (mornari su opet in). Za promjenu neka to ne budu one uobicajene kombinacije boja, nego na primjer uske prugice roza i ljubicaste ili zelene i plave.Spoj traperica i tunike je dobitna kombinacija. Nosimo ih sada, a nosit cemo ih i dalje. Sada odijevamo tunike iznad pamucnih majica ili pamucnih, viskoznih, svilenih ili lanenih košulja dugih rukava. Za toplijih dana trebat ce nam samo tunika od laganog materijala koja može biti poput slatke mini haljine uz ukrase koji se svode tek na poneki ušitak. Ne zaboravite na volane jer taj ce detalj biti jako moderan. Tako donji dio tunike može biti visoki volan, ali ne preširok. Mali napuhani rukavi mogu biti podsjetnik na haljine renesansnih djeva. Koji komad cipke dat ce dodatni štih vašoj tunici. Nekoliko gumbica i puno uskih prošiva te dugi rukav mogu biti pravi modni izbor.(S. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter