Tunelom švercali drogu između SAD-a i Meksika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američke i meksičke vlasti objavile su u četvrtak da su otkrile "sofisticiran" tunel ispod njihove zajedničke granice, namijenjen transportu droge između dvije zemlje.

Tunel, opremljen električnim sustavom, sustavom zračenja i tračnicama, zatvoren je u srijedu navečer nakon njegova otkrića nedaleko granice između San Diega i Tijuane. Tri osobe su uhićene a vlasti su zaplijenile više od osam tona marihuane te gotovo 150 kg kokaina.

Američka agencija za imigraciju i carinu potvrdila je da je ovo prvi put da je kokain pronađen u tom tipu tunela. U Tijuani, meksičke vlasti su istaknule da je pristup tunelu s meksičke stranke bio moguć metalnim ljestvama koje su se spuštale 20 metara u dubinu.

Američke snage reda kazale su sa svoje strane da je tunel bio dug više od 500 metara, visok 1,20 metara a širok 90 centimetara te da su ga, s obzirom na njegovu sofisticiranost, osmislili arhitekti i inženjeri. Osam tunela tog tipa otkriveno je od 2006., naglasile su one na konferenciji za tisak u San Diegu. S meksičke strane, izlaz iz tunela nalazi se u zgradi podignutoj 80 metara od granice.

"To je sofisticirano", ocijenio je policijski izvor, objašnjavajući da se droga prevozila tračnicama, u elektronički upravljanim vagončićima. Laura Duffy, tužiteljica okruga Južne Kalifornije, kazala je na susretu s novinarima da su dva "supertunela" otkrivena 2011.

Kartelima je poručila: "Ako izbušite tunele, mi ćemo ih pronaći, a kad ih pronađemo, uništit ćemo ih". U slučaju presuda, svakoj uhićenoj osobi prijeti zatvorska kazna od 10 godina do doživotnog zatvora, istaknula je Duffy. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter