Tuneli su projektirani da izdrže vibracije od detonacija bombi

Glazba nije problem stabilnosti tunela (N. LAZAREVIĆ)
Glazba nije problem stabilnosti tunela (N. LAZAREVIĆ)

"Dvaput je u tunelu ZeroStrasse održan koncert elektronske glazbe, koji je praćen određenim zvučnim efektima. S obzirom na stanje tunela, starost, statiku i drugo, jesu li stručnjaci - arhitekti, građevinci i konzervatori - konzultirani prilikom odobravanja nastupa u kojima se mogu izazvati vibracije koje posljedično mogu narušiti stogodišnju konstrukciju ispod zemlje? Kilometri tunela koji su pod pulskim Kaštelom još nisu do kraja istraženi i bilo bi tragično da se uslijed nepromišljenih i bučnih događaja dogodi šteta na povijesnom lokalitetu. Sretni smo sto imamo mogućnosti prolaziti ispod Kaštela i mislim da ga treba maksimalno zaštititi, kako tunele, tako i šetače koji bi urušavanjem tunela mogli stradati", pismo je čitatelja Ivana Hrvatina pristiglo na našu adresu.

Tragom toga, upitali smo Gracijana Kešca, ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre koji je dobio na upravljanje gradske tunele, jesu li zatražili mišljenje stručnjaka ili ipak nema potrebe za tim.

- Ozvučenja na tim koncertima u gabaritima su koncerata kakvi se održavaju i gore, na Kaštelu, pa čak i ispod tih gabarita, tako da ne vidim nikakvu opasnost za te tunele, ustvrdio je ravnatelj Kešac.

Isto smo pitanje postavili i jednom uvaženom pulskom statičaru koji nije želio da ga imenujemo, ali je iznio svoje mišljenje o mogućim opasnostima od tih zvučnih vibracija.

- Mislim da zvučne vibracije doista ne mogu biti aktivnosti koje bi mogle narušiti statiku tunela ili cijelog Kaštela, kao što je to moguće kada govorimo o doista pravim vibracijama kakve izazivaju jake seizmičke aktivnosti poput, primjerice, zemljotresa. Ti se tuneli nalaze nekih 14, 15 metara ispod zemlje, a projektirani su da izdrže ne znam niti ja koliko "drmanja" i vibracija koje proizvode detonacije bombi i mina. Dakle, strah da bi zvuk, odnosno zvučne vibracije, mogle biti taj okidač za narušavanje stabilnosti tunela, mislim da je neosnovan, ustvrdio je naš sugovornik. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter