Tuneli na Mjesecu i SF buvljak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prohujao je ovoga vikenda još jedan Istrakon, konvencija zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantaziju, što se vec više od desetljeca održava u Pazinu.

U subotu je astronom i znanstvenik Korado Korlevic, u solidno ispunjenoj velikoj dvorani Spomen doma, nagovijestio buduca znanstvena astronomska istraživanja i stremljenja da bi na kraju apelirao na posjetitelje da štede energiju.

Govorio je o mogucem odlasku ljudske civilizacije s planeta Zemlje. Posebno je zanimljivo zvucalo otkrice dubokih tunela na Mjesecu koji bi jednom mogli poslužiti za smještaj ljudske svemirske stanice.

Osim toga od Korlevica se moglo saznati da i na našem prirodnom satelitu postoji voda koja se osim u kraterima njegova južnog pola nalazi i u dubljim slojevima regolita.

Nagrade najboljim autorima SF prica ove se godine nisu dodjeljivale, ali su zato predstavljeni pisci kojima su price objavljene u novoj Istrakonovskoj zbirci "Dimenzija tajne". To su Mirela Jovicic, Zoran Krušvar, Vesna Kurilic, Ed Barol, Franjo Plavšic, Marijo Glavaš, Denis Giljevic, Sanja Tenjer i Danijel Bogdanic.

Adnadin Jašarevic govorio je o bosanskoj znanstvenoj fantastici, David Colledani o kibernetici i bionici, Boris Švel o južnoafrickoj atomskoj bombi, Davor Horvatic o crnim rupama, Aleksandar Žiljak o "cudotvornom macu", dok je Dragoljub Igrošanac predstavio portal Art anime, a Zoran Krušvar zbirku prica "Laboratorij fantastike".

Održana je i maštovita modna revija na kojoj su predstavljena odijela buducnosti, a Jovan Ristic predstavio je srpski znanstvenofantasticni film koji je iznenadio kvalitetom.

Kasno navecer zasvirala su dva mlada pazinska jazz benda, Hot club the Istra i Blues train, a u nedjelju konvencija je okoncana SF buvljakom i tombolom.


Podijeli: Facebook Twiter