Tunel od New Yorka do Londona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlakom bi se jednoga dana moglo putovati više od 8.000 kilometara od New Yorka do Londona, nakon što su visoki ruski dužnosnici navodno poduprli plan za izgradnju 105 kilometara dugog podmorskog tunela izmedu Sjeverne Amerike i Azije, izvjestio je u subotu londonski Times.

Times navodi da su zamisao o 60 milijarda dolara vrijednom tunelu ispod Beringova tjesnaca ovoga tjedna podržali neki od visokih dužnosnika predsjednika Dmitrija Medvedeva. List ideju opisuje kao "najveci željeznicki projekt svih vremena".

Tunel bi prolazio ispod otoka Velike i Male Diomede ili Ratmanova na ruskom, odnosno Imaqliq na jeziku starosjedilaca Inuita, koji se nalaze na sredini Beringova tjesnaca. Times navodi da je jedan od visokih ruskih dužnosnika koji podupiru plan, Aleksandr Levinthal, zamjenik saveznog predstavnika za ruski Daleki istok.

Ideja datira prije više od jednog stoljeca, kada je posljednji ruski car Nikolaj II, dva puta odobrio planove za slican tunel, no onda su se isprijecili Prvi svjetski rat i ruska revolucija.



Britanski list navodi kako pristaše te ideje vjeruju da ce to biti jeftiniji, brži i sigurniji nacin za prijevoz robe diljem svijeta od kontejnerskih brodova. Procjenjuje se da bi taj tunel mogao preuzeti oko 3 posto globalnog tereta i zaradivati oko 7 milijardi dolara godišnje

Levinthal i nekoliko drugih moskovskih dužnosnika sudjelovali su na konferenciji u Yakutsku, na kojoj se razgovaralo o tome kako poboljšati infrastrukturu u regiji, piše Times.Trenutacno se gradi 800 km duga željeznicka pruga koja povezuje Yakutsk s Transsibirskom željeznicom, a Rusija planira graditi nove pruge kako bi željeznicom povezala podrucja s rudnim bogatstvima.

Ideja o tunelu koji bi Rusiju spojio s Aljaskom razmatrana je i 2007. godine na konferenciji u Moskvi nazvanoj "Megaprojekti ruskog Istoka".


Podijeli: Facebook Twiter