Tunel kod Dvojnih vrata za posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski gradonacelnik Boris Miletic i ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac danas su potpisali govor kojim se javno tunelsko sklonište pod brojem 12 daje na korištenje ovom muzeju. Rijec je tunelu u koji se ulazi u blizini Dvojnih vrata, a izlaz mu je na ?akonovom usponu.

Osposobit ce se, kako je receno, 400 metara od ukupno 900-tinjak te centralna dvorana iz koje se racvaju još dva tunela. Jedan ide prema tunelu u kojem je galerija Nemeš u blizini Giardina, a drugi izlazi na Cvecicev uspon.

Kako je rekao Miletic, ovim se korakom krece u revitalizaciju jednog od brojnih bogatstava Pule koja mnogi uopce nisu imali prilike vidjeti. Osim što ce Puljani dobiti priliku napokon razgledati barem ovaj tunel, on ce se, kako je receno, iskoristiti i kao turisticka atrakcija.

Prema rijecima ravnatelja muzeja, tunel ce se za javnost otvoriti u lipnju kada ce se u njemu organizirati prigodna izložba povodom stogodišnjice pocetka zrakoplovstva u Puli.

- Znacajan jubilej obilježit ce se simbolicno u tunelu koji su još u doba Austro-Ugarske gradeni upravo za potrebe zaštite od zracnih napada, rekao je Kešac i dodaoi da ce prve godine tunel biti otvoren tijekom ljeta, odnosno do 15. rujna, a iducih ce se godina plan njegove uporabe sigurno proširiti.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Valter Šaric, regionalni direktor Zagrebacke banke za Istru, koja ce ovaj projekt financijski poduprijeti sa 70 tisuca kuna. Kako je naveo, Zagrebacka banka gradske projekte prati vec dvije godine, a ove godine osim ovog, financijski ce poduprijeti i Sajam knjige, Filmski festival, gradske turisticke manifestacije u kolovozu te neke od prosinackih manifestacija.

Dodajmo da je tunel siguran za posjetitelje buduci da su vec prije obavljena mjerenja protocnosti zraka i vlažnosti te je temperatura uvijek, pa tako i ljeti, ugodnih 18-19 stupnjeva Celzija.


Podijeli: Facebook Twiter