Tumori su cijena naše višestanicnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kako rekonstruirati povijest života pomocu genoma" naziv je predavanja koje je u cetvrtak u staroj školi u Premanturi održao Tomislav Domazet Lošo s Instituta "Ruder Boškovic" u organizaciji udruge Fenoliga.

Naš geneticar svjetskog glasa pokušao je brojnim posjetiteljima objasniti metodu genomske filostratigrafije koju je osmislio 2007. godine zadivivši medunarodnu znanstvenu zajednicu. Ova metoda otvara mogucnost novih uvida u nastanak i razvoj života na Zemlji buduci da sami fosili nisu dovoljni za to.

- Osim što ih se teško nalazi, fosili nisu dovoljni za izucavanje evolucije jer nam nisu ostali materijalni dokazi svih nekad postojecih života. Neki su jednostavno nestali u nepovrat. Zato se na odredene pametne nacine izucavanjem živih organizama pokušava rekonstruirati povijest života, a jedan od tih nacina je proucavanje gena i njihova nastanka, kazao je Domazet.



Geni su nosioci najbitnijih podataka o živim bicima i sastavni su dio DNK, svojevrsnog softvera koji prenosi poruke iz generacije u generaciju. Otprilike svakih milijardu godina u osnovnu su grupu gena ulazili novi geni s novim podacima i time su se živa bica zapravo mijenjala, dobivajuci nove osobine neophodne za opstanak.

Problem je odrediti koji su geni stariji, a koji mladi, što znanstvenicima omogucava precizno pracenje evolucije, a tu im je priliku pružila filostratigrafija.

Zanimljivo je bilo cuti i njegova istraživanja o tumorima buduci da ga je kopkalo da li sve životinje mogu razviti tumore. Tako je pronašao jednog znanstvenika koji je u svom laboratoriju imao dvije vrlo neobicne hidre za koje je sumnjao da imaju tumor.

Ove životinjice duge do dva centimetra uglavnom žive u slatkim vodama i izgledaju kao žarnjaci, a hrane se planktonom. I zaista su bile deformirane tumorom.

Na koncu je došao do zakljucka da su tumori cijena naše višestanicnosti i da je vec i prva životinja na Zemlji imala problema s tumorima, što je, rekao je Domazet, tragedija za individuu, no ne i sa stajališta civilizacije jer ona i dalje preživljava.

- I mene je, kao i mnoge ljude, zanimalo zašto se tumori toliko istražuju u cijelom svijetu, a nikako da se dode do nekih konkretnih rješenja. Naša istraživanja u genetici na neki su nacin doprinijela novoj eri istraživanja koja zahtijeva multidisciplinarni pristup jer ce se jedino tako, pokazalo se, moci doci do nekih konkretnih rješenja koja muce našu civilizaciju, rekao je Domazet.


Podijeli: Facebook Twiter